Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2024. Március 08. 09:00, péntek | Bulvár
Forrás: varosikurir/zsuffa csaba

Március 8-a nem csupán egy átlagos nap a naptárban.

Március 8-a nem csupán egy átlagos nap a naptárban.

Ez a dátum a nemzetközi nőnapot jelöli, amely a nők társadalmi, gazdasági, kulturális és politikai eredményeit ünnepli világszerte.

A nőnap eredete az 1900-as évek elejére nyúlik vissza, amikor a nők szavazati jogért és jobb munkakörülményekért kezdtek el harcolni.

Az első nőnapi megemlékezést 1909-ben tartották meg az Egyesült Államokban, de az igazi nemzetközi jellegét csak 1917-ben nyerte el, amikor orosz nők sztrájkja indította el a „női forradalmat”, ami hozzájárult a cári rendszer bukásához is.

Az ünnep mai jelentősége
Ez a nap arra is lehetőséget ad, hogy felhívjuk a figyelmet a nemek közötti egyenlőség még mindig fennálló hiányosságaira, valamint arra, hogy értékeljük és ünnepeljük a nők által elért előrelépéseket. A világ számos pontján rendezvények, konferenciák és kampányok keretében kerül sor a nők iránti tisztelet és elismerés kifejezésére.

Ne csak a gesztusokra koncentráljunk
Számos módja van annak, hogy kifejezzük megbecsülésünket a nők iránt. Gyakori szokás például virágot adni – leginkább szimbolikus jelentőségű mimózát, muskátlit– vagy apró ajándékokkal kedveskedni. Fontos azonban, hogy ne csak a gesztusokra koncentráljunk; az igazi cél az kellene legyen, hogy felhívjuk a figyelmet a nők jogai iránti tisztelet fontosságára és arra, hogy minden nap tegyünk lépéseket az egyenlőség megvalósítása felé.

Nőnap a munkahelyeken
A szocializmus időszakában, hatalmas vállalti bulikat szerveztek, amelyek csak szlogenjeikben szóltak a nőkről. A rendszerváltás után azonban szinte teljesen eltűnt a nap ünnep jellege.

Mostanában viszont vállalatok és munkahelyek is egyre inkább bekapcsolódnak a nőnapi ünneplésbe. Sok helyen rendeznek külön eseményeket, előadásokat vagy workshopokat a nemi egyenlőség témájában. Ezen kívül sok vállalat igyekszik kiemelni és megosztani alkalmazottaik sikertörténeteit, ezzel is inspirálva másokat. A cél itt is az ünnepelés mellett a társadalmi tudatosság és változás elősegítése.

A nemzetközi nőnap tehát nem csupán virágok és ajándékok ideje; sokkal inkább egy olyan alkalom, amikor reflektálhatunk saját viselkedésünkre és társadalmunk struktúráira.

Egy nap arra, hogy felismerjük: bár sok előrelépést tettünk már meg, még mindig hosszú út áll előttünk az igazi egyenlőség felé. Legyen ez a nap inspiráció mindenki számára, hogy változtasson saját környezetén és hozzájáruljon egy olyan világ létrehozásához, ahol minden nő képes megvalósítani önmagát anélkül, hogy bármi is korlátozná lehetőségeit vagy jogait.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE
ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK!
Csatlakozzon olvasóinkhoz! Reklám és politikamentesen adjuk a híreket - InfoNógrád híroldal csoport
CSOPORT:
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
#InfoNógrád #hírek #hírcsatorna #érdekességek #események #videók #programok #online #Salgótarján #Nógrádvármegye

Címkék: nőnap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.