Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Március 07. 16:01, szerda | Külföld
Forrás: Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

Már kilenc halálos áldozata van a kanyarónak Szerbiában

Már kilenc halálos áldozata van a kanyarónak Szerbiában

Továbbra is terjed Szerbiában a kanyaró, a szerdai beszámolók szerint október óta már kilencen haltak bele a betegség okozta szövődményekbe.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint a tavalyi év első kilenc hónapjában 12 kanyarós megbetegedést regisztráltak Szerbiában. Október óta viszont Szerbia és Koszovó területén összesen 3162 beteget vettek nyilvántartásba. A legfiatalabb beteg 15 napos, a legidősebb 70 éves volt. A legtöbb fertőzött az ötévesnél fiatalabbak közül került ki.

Mivel Szerbia saját tartományának tekinti Koszovót, így csak olyan adatok állnak rendelkezésre, amelyek a két ország betegeit összesítik.

Az egészségügyi intézmények tájékoztatása szerint a betegek 95 százaléka nem kapta meg a kellő védőoltásokat, illetve nem lehet tudni, hogy kapott-e vakcinát.

Zlatibor Loncar egészségügyi miniszter az RTS reggeli műsorában beszélt a védőoltás jelentőségéről, és kiemelte, még körülbelül 30 ezer gyereket kell beoltani az országban, a szülők azonban gyakran az oltásellenes lobbinak hisznek, és elutasítják a vakcinát. Még a pénzbüntetés sem riasztja el őket - tette hozzá.

A legtöbb szerbiai óvodában már bevezették azt a szigorítást, amely szerint a gyerek csak az oltási igazolás felmutatásával járhat az intézménybe.

A belgrádi városi közegészségügyi intézet november elején figyelmeztetett a kanyarójárvány veszélyére, az országban azonban azóta sem hirdettek járványhelyzetet.

A szerb közegészségügyi intézet arra is figyelmeztetett, hogy védőoltásokkal megelőzhető a megbetegedés, ezért felhívta a figyelmet arra, hogy jelentkezzenek azok, akik eddig nem kapták meg a szükséges vakcinákat. Emellett elkezdték beoltani az egészségügyi dolgozókat is, ugyanis 1993 előtt csak egyszer oltották be a gyerekeket, a kétszeres védőoltást csak ez után kezdték alkalmazni, így az 1980 előtt születetteknek nem megfelelő a védettsége a kanyaró ellen, ezért újra védőoltást kell kapniuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése