Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2024. Március 16. 09:01, szombat | Bulvár
Forrás: tudas/web/zsuffa csaba

Magyar találmányok amelyek nélkül a háborúk ma másként néznének ki

Magyar találmányok amelyek nélkül a háborúk ma másként néznének ki

A legmeghatározóbb katonai fejlesztések/találmányok, amelyek örökre megváltoztatták a hadviselést – köszönhetően a magyar zsenialitásnak. A lista végén a jövő fejlesztéseire is kitérünk.

Számítógép

Noha évtizedeken keresztül tudósok tucatjai dolgoztak egy determinisztikus információ-feldolgozó gépen, mégsem véletlen, hogy Neumann János nevével forrt össze a berendezés – amely nélkül háborút, de talán még egy látványosabb katonai parádét sem tudunk elképzelni.

A Neumann-elvek ma is meghatározás a számítástechnológiát, s teszik mindaddig, míg a kvantum-számítógépek le nem cserélik a jelenlegieket – amire még sok évtizedet kell várni.

Hidrogénbomba

Bár szintén csoportban dolgozó fizikusok eredményéről van szó, mégis Teller Ede nevével forrt össze a világ jelenleg legpusztítóbb eszközének a feltalálása.

A fegyver, szemben a “hagyományos atombombával”, nem a hasadó anyag részecskéinek felbomlásakor felszabaduló energiát hasznosítja, hanem a hidrogénatomok egyesülésekor, fúziójakor megjelenő energiát.
Ilyen magfúzió “működteti” a csillagokat is életciklusuk legnagyobb részében. Szemben az maghasadás elvén működő atombombával, ezt a fegyvertípust soha nem vetették be harctéren.

Kumulatív lőszer

A kumulatív lőszer olyannyira magyar találmány, hogy a nemzetközi szakirodalom az üreges eszközök működési elvét Misnay-Schardin-effektusnak hívja.

A manapság használt kumulatív hatású robbanóeszközök jórészt Misnay József hadi műszaki törzskari őrnagy által, a Királyi Magyar Haditechnikai Intézetben 1938-1944 között kifejlesztett fegyvereket veszik alapul.

Persze voltak hasonló érdeklődési területen dolgozó kortársai, német fizikusok a harmincas évektől foglalkoztak az üreges töltetek elméleti problémáival. Ám magyar műszaki tiszt komoly, a háborúban is bevethető gyakorlati eredményeket ért el: a 43M kumulatív és a LŐTAK-nak nevezett lövő tányéraknát egyaránt bevetették, mi több, a Keleti-Kárpátokban kialakított védelmi vonalat valósággal telerakták efféle robbanóeszközökkel.

Golyóstoll

Nem tűnik éppen hadiipari fejlesztésnek Bíró László ötlete, miszerint az újságok nyomtatásához használt tinta – a nagyobb sűrűség miatt – gyorsabban és könnyebben szárad meg, mint az írásra korábban használt változat. Ezen megfigyelés után alkotta meg a tollat – amelyet ma az egész világ használ. Hogy kapcsolódik mindez a háborúskodáshoz?

A golyóstoll szabadalmát a brit kormány vásárolta meg, mégpedig azért, mert felismerték, hogy a kevésbé cseppfolyós tintával a katonák könnyebben tudnak írni a mozgó járműveken.
A golyóstollak sorozatgyártása végül 1944-ben indult meg.

Gepárd

Ha nem is járta be a világ minden pontját, a Gepárd fegyvercsalád igazolta: a magyar fegyvergyártás helyet kér magának a legjobbak között.

A magyar tervezésű és gyártású mesterlövész fegyvert 1991-ben rendszeresítette a honvédség. Az egylövetű, 12,7×107 mm-es űrméretű fegyvert később ismétlő, majd öntöltő mesterlövész fegyver-változatok követték.

Később a még nagyobb kaliberű rombolópuska-variánsok is megjelentek. Jelen pillanatban ezek a fegyverek adják a magyar hadsereg mesterlövészeinek alapfelszerelését. Hogy meddig?

A Gestamen-fegyvercsalád

A legújabb kori haderőfejlesztés kapcsán a kormány úgy határozott: a magyar honvédség alapfelszerelését jelentő kézi lőfegyverek mindegyike legyen magyar fejlesztésű és gyártmányú.
Ennek keretében kezdődött a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt-nél a fegyverfejlesztés.

Első, kézzel jól fogható eredménye a nem túl kreatív elnevezésű G9HSP maroklőfegyver, vagyis pisztoly. A fegyver már túl van több teszt-körön, hamarosan a katonákhoz is kerül néhány tucat, hogy kitegyék azokat minden viszontagságnak.

Ezzel párhuzamosan készül a G-szériából géppisztoly (G9SMG) – a pisztollyal azonos, 9 mm-es lőszer kilövésére alkalmas eszköz -, gépkarabély (G224AR), amely NATO-kompatibilis lőszerrel is alkalmazható lesz, a G308BR, ami egy támogató lövész feladatok ellátására specializálódott, 7,62×51-es lőszerrel működő automata puska, valamint a gyalogsági támogatásra alkalmas, NATO-lőszerrell szerelt, G224LMG golyószóró.

A fejlesztés egyik kiemelt fókusza a modularitás, vagyis a fegyverrendszerek bizonyos elemei egymásra épülnek, néhol csereszabatosak. Ez nem csupán csökkenti a gyártási költségeket, de jelentősen növeli a gyártási kapacitást is.

Ha tetszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃
ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK! Csatlakozzon olvasóinkhoz!

InfoNógrád híroldal csoport
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
#InfoNógrád #hírek #hírcsatorna #érdekességek #események #videók #programok #online #Salgótarján #Nógrádvármegye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.