Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. December 26. 00:10, kedd | Helyi
Forrás: Janotka Krisztina/web/zsuffa csaba

Kulisszatitkok a Dirty Dancing forgatásáról

Kulisszatitkok a Dirty Dancing forgatásáról

Virginia állam, Pembroke, Mountain Lake Lodge hotel - a hely, ahol a mára kultikussá vált filmet forgatták. Babyt senki sem ültetheti a sarokba! – így hangzott Johhny Castle,

azaz Patrick ­Swayze híressé vált mondata, ami talán elsők között ugrik be minden nézőnek.

A hotelnek 150 évre visszanyúló története van – mára táblák is jelzik, hogy az egyes jelenetet hol forgatták. Például hogy az étteremben melyik asztalnál vacsorázott a House­man család, vagy melyik volt az ő kabinjuk, amit egyébként ki is lehet bérelni.

Hiába jóval borsosabb az ára, már jó előre le van foglalva, szezon vége ide vagy oda. Egyébként ősszel is bőven akad program a szálló környékén: van vezetett túra, kalandpark, lehet kirándulni, sportolni, lőni, íjászkodni, vagy csak szimplán lábat lógatni a jakuzzi mellett, és élvezni a friss hegyi levegőt. A hely önmagában varázslatos!

Örök dizájn


Az étteremben, illetve előtte, a korabeli lobbyban minden retró

A szálloda mindig épp csak annyit újít, korszerűsít, hogy a vendégek kényelmesebben érezhessék magukat, de ­küllemre szinte alig változott. Az étteremben 1986 óta ugyanaz a berendezés a lámpáktól kezdve a ventilátorokon át az asztalokig.

Emlék a tóból


Még egy érdekesség a tavas jelenethez: hogy a derekáig érjen csak a víz, illetve könnyen meg tudjon állni, amikor a magasba ­emeli kolléganőjét, Swayze egy sziklára állt.

Ennek a sziklának a darabjából készült el az az emlékkő, amit 2009-ben, a színész halálakor állítottak.

Az utolsó pillanatos helyszín


A Mountain Lake Lodge-­ot mint helyszínt az alkotók az utolsó pillanatban választották ki, konkrétan három nappal azelőtt, hogy megkezdték volna a forgatást. Talán nem véletlen, hogy nem siették el az előkészületeket, az alacsony költségvetés miatt ugyanis azt gondolták, hogy a film nem lesz átütő siker. Nem így lett. Végül Golden Globe-díjat nyert, és a legjobb betétdal kategóriában az Oscart is neki ítélték.

Természetesen itt is adott minden mai luxuskellék, csak nem a főépület közelében

Volt víz, nincs víz

A tó jó pár évvel a forgatás után, 2005-ben kiapadt. De marad ez mindig így, a helyiek szerint a medre ugyanis rendszeres időközönként újra megtelik vízzel, így visszanyeri eredeti funkcióját.

Az egykori tó medrét belepték a növények

Átfestették a faleveleket

A történet szerint a film a nyári szünetben játszódik, a valóságban azonban októberben forgatták, így a már őszi színekben pompázó leveleket kénytelenek voltak zöldre festeni.

Épp az őszi hideg miatt a két főszereplőnek, Jennifer Greynek és Patrick Swayze-­nek 5-10 percenként szünetet kellett tartania, amikor a vízben próbálták az emelést. A színésznő annyira ­fázott, hogy még a filmben is jól látszik: lila lett a szája.

Patrick Swayze és Jennifer Grey a film néhány ikonikus jelenetében

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,