Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Október 29. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kritikussá válhat a kórházak helyzete

Kritikussá válhat a kórházak helyzete

A kórházak éves dologi kiadásainak fél százalékát sem éri el az a megtakarítás, amit az elmúlt években a központosított közbeszerzéseken fogtak az államosított kórházaknál. Eközben szeptember végén a kórházadósságok megközelítették a 69 milliárd forintot, és novemberre kritikussá válhat a helyzet - írja a Világgazdaság.

Villamos energiát, földgázt, mobiltelefon-előfizetést, gyógyszert és orvostechnikai eszközt szerez, illetve szerzett be országos szintű központosított beszerzéssel az állami kórházak, rendelők számára fenntartójuk, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet. Az eljárások nyomán elért megtakarítás összintézményi szinten megközelíti a tízmilliárd forintot.

A kórházak éves dologi kiadásainak a fél százalékát sem éri el: 2013-ban a 620 milliárdos kasszából 194 milliárdot fordítottak dologi kiadásokra az intézmények. „Kínkeserves munkával valóban olcsóbban jutottak a kórházak néhány termékhez, de akiknek – főleg a nagy kórházaknak – korábban is jó szerződésük volt, azok nem sokat nyertek a központi beszerzésekkel” – fogalmazott a közelmúltban Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Hozzátette: a gyógyszertender működőképes modell, itt a központosítás nyomán valóban csökkentek a kiadások. Az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke, Molnár Attila szerint a központosított közbeszerzéseknél a fő probléma az, hogy a GYEMSZI jellemzően egy évre vásárol. A legalacsonyabb ár eléréséhez azonban három–öt éves periódus lenne az optimális.

A villamos energia közbeszerzésére a közelmúltban írták ki a 2015. február 1-től esedékes új tendert. Az előzőt a Magyar Áramszolgáltató Kft. nyerte, a csaknem hatmilliárd forint összértékű szerződés ez év januárjától november végéig szól. Ez idő alatt előreláthatólag több mint 228 millió kWh összmennyiségű villamos energiát vásárolnak a kórházak az Áramszolgáltatótól. A legutóbbi földgáz-tender idén augusztusban zárult, azt a FŐGÁZ Zrt. nyerte, amely összesen 170 fogyasztási helyre szállít gázt, 2014. szeptemberétől 2015 júliusáig, összesen 8,8 milliárd forint értékben.

A központosított energiabeszerzésekkel a lap információi szerint összesen fogott annyit a GYEMSZI, mint a gyógyszervásárlásokkal: a kórházak ez irányú kiadásai az elmúlt két év során összesen több mint 3 milliárd forinttal mérséklődtek. Az első két körben, 2012-ben meghirdetett eljárásokban 29, illetve 25 százalékkal, 2013-ban 33,9 százalékkal alacsonyabb áron jutottak hozzá több tucatnyi fontos kórházi medicinához az intézmények. A kórházakban használt gyógyszereknek azonban korántsem a teljes köre érintett a közös beszerzésben, a jelentős tételnek számító orvostechnikai eszközöknél még egyetlen eljárást sem bonyolítottak le.

Pedig a kórházak számára sem mindegy, miért mennyit fizetnek: összadósságuk szeptember végére a Magyar Államkincstár adatai szerint megközelítette a 69 milliárd forintot, éves költségvetésük több mint 9 százalékát. A kifizetetlen számlák halmozódásának pedig még messze nincs vége. Velkey György a közelmúltban azt is jelezte, hogy novemberben kritikussá válhat a kórházak helyzete, mivel az év utolsó hónapjaiban a nyári, alacsony betegszám utáni finanszírozást kapják, miközben az évnek ez az egyik legnagyobb forgalmú időszaka, amikor a legtöbb gyógyszert, vegyszert, kötszert használják fel az intézmények.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során