Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Október 27. 15:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Kiállítás és konferencia Tolnay Kláriról

Kiállítás és konferencia Tolnay Kláriról

Kiállítást és konferenciát rendeznek a legendás színésznő, Tolnay Klári születésének 100. évfordulója alkalmából október végén a Vígszínházban a centenáriumi ünnepségsorozat részeként.

Október 30-án, csütörtökön nyílik meg a színésznő portréiból és színházi tablókból összeállított kiállítás, amely Tolnay Klári pályájának a Vígszínházban és a Művész Színházban töltött szakaszait mutatja be - olvasható a Vígszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.
Szintén október 30-án kezdődik a Tolnay 100 - A XX. századi (színész)nő választásai című színháztörténeti konferencia a Házi Színpadon, amelyen két napon keresztül tartanak előadásokat Tolnay Klári művészetéről és a korszak színészetéről.
A mohorai születésű Tolnay Klárit a Vígszínházban fedezték fel, innen indult színésznői pályája. A társulatnak 1946-ig volt tagja, majd két évre a Művész Színházhoz szerződött. 1948-49-ben a Vígszínház társigazgatója, majd 1950-től a Madách Színház vezető művésze lett egészen 1998-ban bekövetkezett haláláig.
Tolnay Klári számos magyar játékfilmben és színházi előadásban játszott, kezdetben naiva szerepeket formált természetes, látszólag eszköztelen játékkal. A komolyabb feladatokban bontakozott ki színes egyénisége, játékossága, gazdag érzelemvilága. Tragikus, modern hősnői mindig pátosztól mentesek. Tiszta érzelmű és értelmű játéka a hazai színészet nagy egyéniségei közé emeli - írja róla a Magyar Színházművészeti Lexikon.
A kétszeres Kossuth-díjas (1951, 1952) Tolnay Klárira a magyar színházművészet egyik legjelentősebb alakjaként emlékezünk - áll a közleményben.
A Tolnay 100 programsorozat rendezvényeinek létrehozásában a Vígszínház partnere a Klárika 100 Alapítvány és az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tára.

InfoBlogok

Címkék: Tolnay Klári

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 19:29, vasárnap | Helyi

Megtartották az Élet menetét Budapesten.

Megtartották az Élet menetét vasárnap, Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező, 20. alkalommal megrendezett séta résztvevői a Dohány utcai zsinagógától a Keleti pályaudvar előtti térre vonultak.

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.