Városlista
2019. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2011. Október 26. 12:20, szerda | Helyi
Forrás: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Készítsük fel járműveinket a télre!

Készítsük fel járműveinket a télre!

A közlekedésben részt vevő járművezetőknek és gyalogosoknak tudatosan fel kell készülniük az őszi-téli időszakra saját maguk és a többi közlekedő biztonsága érdekében.

A közlekedésben részt vevő járművezetőknek és gyalogosoknak tudatosan fel kell készülniük az őszi-téli időszakra saját maguk és a többi közlekedő biztonsága érdekében.
Megváltoznak az út- és látási viszonyok, ezért fontos, hogy a gépjárműveket alaposan átvizsgáljuk, kötelező tartozékait szükség esetén pótoljuk, cseréljük és a téli gumiabroncsokat időben felrakassuk.
A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet. A téli gumit ezzel szemben úgy fejlesztették ki, hogy alacsony hőmérsékleten megnő a tapadási értéke. Ezek az abroncsok különleges anyagból készülnek, speciális bordázattal vannak ellátva, és rendkívül alacsony hőmérséklet esetén is rugalmasak maradnak, és lerövidítik a fékutat.
Elengedhetetlen továbbá az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése, de a közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.
Az őszi-téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit. Ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani.
Az út felülete az időjárás hatására csúszóssá válhat, ezért a fékút ilyenkor általában hosszabb, mint optimális fékezésnél. Amennyiben a kocsiban nincs blokkolásgátló (ABS), úgy a kerekek gyorsan leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat, és könnyen kicsúszhat. Ilyenkor lábunkat vegyük le a fékről, hozzuk egyenesbe az autót, és csak akkor fékezzünk, amikor az autó már újra a kívánt irányban áll. A balesetek elkerülése érdekében tartsunk nagyobb követési távolságot és hajtsunk lassan.
Heves hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, melyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó.
A téli hónapokra tervezett hosszabb autózás előtt mindig informálódjanak az érintett útszakasz időjárási és forgalmi viszonyairól, hogy felkészülhessenek a biztonságos utazásra, vagy éppen elhalaszthassák, lemondhassák azt. Előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor nem érdemes kockáztatni, és biztonságosabb a tömegközlekedést választani.
Az országos médiumokon kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, beszámolóit, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetünk a közlekedéssel és közlekedésbiztonsággal kapcsolatban.
A közúti közlekedés során járműveiket ellenőrző rendőrök felhívhatják figyelmünket az adott útszakaszra, területre vonatkozó veszélyhelyzetekre. A rendőrség kéri, hogy ezeket az intelmeket vegyék figyelembe közlekedésük biztonsága érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 23. 13:26, csütörtök | Helyi

Fotópályázat gyermeknap alkalmából

Fotózz és nyerj egy ajándékcsomagot!

2019. Május 23. 11:00, csütörtök | Helyi

Személyi szabadság megsértése és kábítószer bitroklása

A Nógrád megyei nyomozók egy 49 éves hatvani férfit vettek bűnügyi őrizetbe.

2019. Május 23. 10:25, csütörtök | Helyi

Balesetek az elmúlt 24 órából - Nógrád megye

Az elmúlt napon két személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a Nógrád megyei rendőrök.

2019. Május 22. 14:55, szerda | Helyi

Jármű önkényes elvétele Salgótarjánban

Egy 24 éves és egy 18 éves férfit hallgattak ki gyanúsítottként a nyomozók.