Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Szeptember 23. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Katonacsaládok a Nógrádi várban

Katonacsaládok a Nógrádi várban

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatóságának kulturális alosztálya idén második alkalommal hívta kirándulni a katonacsaládokat a „Vár a vár” programsorozat keretében.

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatóságának kulturális alosztálya idén második alkalommal hívta kirándulni a katonacsaládokat a „Vár a vár” programsorozat keretében.
Az ötven emberből álló csapat a közelmúltban a nem túl barátságos időjárás ellenére is nekivágott a 15 kilométeres túrával megközelíthető nógrádi vár felfedezésének.
A gyalogtúra Verőcéről indult és érintette keresztelő Szent János szobrát, majd a nyilazó lovas szobrát elhagyva a Magyarkút, az Irma-forrás következett. Innen a Nagy-Kő-hegyre folyamatosan emelkedő, eső áztatta, enyhén csúszós, sáros turistaút vezetett. Az egyre párásabb levegőben, a felhőkbe emelkedve jutott el a csapat a Loko-pihenőnél lévő esőázóhoz. Az időjárási viszonyok miatt a Duna-kanyart és a visegrádi várat nem lehetett jól látni, de a közeli Szokolya települést körülölelő dombok szépsége kárpótolta a túrázókat.
A pihenő remek alkalmat adott arra, hogy a túravezető megemlékezzen dr. Vízkelety Lászlóról, aki társaival 1952 januárjában meghirdette a 25 szakaszra osztott, 852 km-es Kék-túra útvonalat. Az energiatartalékok feltöltését követően az enyhén kanyargós, de lefelé haladó úton a gombás, szamócás tisztások, tölgyesek, fiatal erdőrészek látványa és az előbukkanó nap örvendeztette meg a társaságot.
A Hosszú-bérc magaslat elérése után a széles, zöld kaszálón túl már láthatóvá vált a nógrádi várrom. Átkelve a Fekete-víz hídján, már csak 800 méter távolság és 60 méternyi szintkülönbség választotta el a csapatot a vártól és az onnan nyíló körpanorámától.
A cél elérését követően Komócsin József ismertette a vár történetét, kezdve a népvándorlás korától a többszöri tulajdonváltással járó átépítéseken és felújításokon keresztül a jelenlegi állapotig. Érdekes történeteket hallhattak a túrázók a török támadásokról, a vár felszabadításáról, valamint az 1685-ös végzetes nyári viharról, amikor egy villám csapott a magas Öreg-toronyba. Az ott tárolt puskapor felrobbant, teljesen megsemmisítette a belső várat, gyakorlatilag védhetetlenné téve azt. Ezután a vár végleg elvesztette katonai jelentőségét, falait a könyörtelen időjárás és a környékbeli lakosság bontó kezei fogyasztották meg. 1949-ben ásatást végeztek a belső vár árkában, de a helyreállításra 1997-ig várni kellett.

Forrás: honvedelem.hu - Ludányi Éva Viktória - a szerző felvétele

Vissza a kezdőlapra

Címkék: honvédelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.