Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Április 15. 08:00, hétfő | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Jön a hidegfront, heves zivatar is lehet.

Jön a hidegfront, heves zivatar is lehet.

Az ország déli-délkeleti felén szinte zavartalan lesz a napsütés, északon, északnyugaton több lesz a felhő az égen. Egy hidegfront hatására a délután második felétől itt már záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

Hétfőn Egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt jégeső, felhőszakadás kíséretében. A délnyugati szél sokfelé erős, néhol viharos lehet, majd késő délutántól az ország északi-északnyugati felén egyre többfelé északnyugatira fordul a szél iránya, nagy területen viharos lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet a front előtt még 24 és 31 fok között alakul, ám késő délutántól északnyugaton, majd északon hirtelen több fokkal lehűlhet a levegő.

Kedden már sokfelé számíthatunk esőre, záporra, délen, délkeleten és néhol keleten zivatarokra is. Élénk, erős lesz az északira, északnyugatira forduló szél. Jelentős lehűlés érkezik. A legmagasabb hőmérséklet 9 és 24 fok között alakul, délen, délkeleten mérhetünk még 20 fok feletti, északnyugaton pedig 10 fok körüli maximumokat.

Szerdán az erősen felhős, borongós idő várható, legfeljebb rövid időre süthet ki a nap. Elszórtan még eső, zápor kialakulhat. Többfelé élénk, erős lesz az északi szél. Délután 12-17 fokot mérhetünk.

Csütörtökön keleti határszélen gyenge eső eshet, máshol elszórt záporok, néhol zivatarok lehetnek a napos időszakok mellett. Erős, a Dunántúlon és északkeleten helyenként viharos lesz az északi-északnyugati szél. Hűvös idő lesz, a maximumok 9 és 16 fok között alakulhatnak.

Pénteken a változóan felhős-napos idő mellett helyenként előfordulhatnak záporok, néhol zivatarok. Élénk lesz a nyugati, északnyugati szél. Napközben 10-16 fok valószínű.

Pollenjelentés
Tiszafa közepes
Kőris közepes
Nyír közepes
Platán közepes
Eperfafélék magas
Tölgy magas
Dió közepes

Gombák alacsony


Erős pollenterhelés

A pollenszezon legerősebb időszakába érkezett, egyszerre több, mint 20 féle allergén virágpora található meg a levegőben, többségük országosan tüneteket okozó koncentrációban.

A tölgy, a platán és az eperfafélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja a magas-nagyon magas tartományban alakul.

A nyír, a kőris és a dió pollenszintje a közepes, helyenként a magas szintet is elérheti.

Közepes koncentrációban van jelen a ciprus-és tiszafafélék, a komlógyertyán, a fenyőfélék pollenje is, a juharé, a fűzé, az ostorfáé alacsony-közepes szintet érhet el.

Orvosmeteorológia

Hétfőn megterhelő nap vár a frontérzékenyekre.

Délen folytatódik a nyárias meleg, így a melegfrontra érzékenyeknél továbbra is előfordulhatnak gyulladásos panaszok, bágyadság, fáradékonyság, migrén, alvászavar.

Délután az északi, északnyugati tájakra megérkezik a hidegfront, ami keringési problémákat, vérnyomás-ingadozást válthat ki, megnő a infarktus és sztrók veszélye.

Sokfelé erős lesz a szél, ami tovább fokozhatja a fejfájásos panaszokat, valamint ingerlékenységet, nyugtalanságot idézhet elő.

A nagy napi hőingás megviselheti szervezetünket.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem! Az UV-sugárzás a déli órákban sokfelé eléri majd az erős fokozatot, ezért a szabadban gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony.

Közlekedésmeteorológia

Hétfő reggel még csak néhol, délután már többfelé alakulhat ki eső, zápor, zivatar az északi, északnyugati tájakon.

Az ország ezen részein a nedves útviszonyok mellett csökkent látástávolság, vízátfolyások, viharos széllökések és jégeső is nehezítheti a közlekedést az intenzívebb zivatarok környezetében.

A délnyugati szél többfelé megerősödik, ami jelentősen ronthatja a járművek menetstabilitását.

A túlnyomóan napos időben érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Az évszakhoz képest melegebb idő miatt tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk.

Vezessünk óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,