Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Január 26. 18:29, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Jobbik: hepatitisjárvány van Miskolcon

Jobbik: hepatitisjárvány van Miskolcon

állította Pakusza Zoltán, a Jobbik miskolci önkormányzati képviselője hétfői sajtótájékoztatóján. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szerve keddre ígért tájékoztatást az MTI-nek.

Pakusza Zoltán közlése szerint míg 2013-ban nyolc, addig 2014-ben már százhetvenkilenc ember fertőződött meg Miskolcon a fertőző májgyulladást okozó hepatitis A vírussal, a megbetegedések száma 2014 júliusától vált tömegessé.
Azt mondta: 2014 szeptemberében huszonkilenc, októberben negyvenöt, novemberben pedig 56 megbetegedést regisztráltak. Ezek alapján tizenegy közintézményben - iskolákban, óvodákban - csaknem 2000 embert oltottak be.
Pakusza Zoltán közölte: amennyiben Miskolc orvos végzettségű polgármestere nem ismerte fel, hogy járvány van, "miközben egy országos hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy ismeri a decemberi adatokat, az ugyanúgy az alkalmatlanságát bizonyítja, mint ha felismerte a járvány tényét, ám szándékosan elhallgatta".
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivataltól az MTI úgy értesült: valóban megszaporodott a hepatitis A vírussal megbetegedettek száma Miskolcon, részletes tájékoztatást keddre ígértek.
Az múlt novemberi adatok szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 466 beteget, főleg 14 év alatti gyerekeket kezeltek kórházban fertőző májgyulladással, míg az elmúlt év hasonló időszakában hatvanat,
A hepatitis A szabályos időközökben, 7-10 évente nagyobb számú megbetegedést okoz, jelentős mértékű csökkenéséhez két-három év szükséges. A hepatitis A vírus széklettel, szennyezett kézzel, szennyezett tárgyakkal, szennyezett étellel-itallal terjed, a fertőzés terjedése az alapvető higiénés szabályok betartásával, lényegében étkezés előtti, WC-használat előtti és utáni alapos, folyó vizes, szappanos kézmosással megelőzhető.
Oltóanyagból nincs hiány, a népegészségügyi hatóság megtette a fertőzés továbbterjedésének megelőzésére a szükséges intézkedéseket - közölte korábban a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során