Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Augusztus 07. 05:00, szerda | Bulvár
Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Itáliai álomszigeteket tessék!

Itáliai álomszigeteket tessék!

RÓMA. Kampányt indított a Szardínia mellett fekvő Budelli szigetének köztulajdonba vételére a helyi nemzeti park igazgatója. Egy eurót remél hárommillió olasztól, hogy a rózsaszín partjáról ismert, különös szépségű szigetet ne egy külföldi mágnás vegye meg az őszi árverésen.

Álomszigetet kínálnak eladásra a gazdasági válságtól sújtott Olaszországban. Sárközy Júlia, a Kossuth Rádió római tudósítója elmondta, bárki megvásárolhatja a Földközi-tenger egyik legszebb szigetét, a Szardínia mellett fekvő Budellit, akinek van rá elég pénze.

Az egy négyzetkilométer területű sziget egy csődbe jutott milánói ingatlanbefektető tulajdona. Szardínián ítélet született arról, hogy a kicsiny szigetet el kell árverezni. Az ajánlatokat október 1-jéig várják, a kiindulási ára 2,9 millió euró, azaz mintegy 848 millió forint.

Az őszi határidőig azonban még sok minden történhet, mert a szardíniai nemzeti park igazgatója mozgósításba kezdett a hivatalok körében, hogy köztulajdonú lehessen a sziget. Az elképzelés szerint a tartománynak, a megyének és a környezetvédelmi minisztériumnak kellene összeadni a sziget árát. A parkigazgató más forrást is keres, ezért közkampányt indított 1 eurót Budelli címmel, amitől azt várja, hogy 3 millió olasz száll be a tételenként jelképes összeggel a sziget megvásárlásába.

A kezdeményezés elindítója ugyanis attól fél, hogy például egy orosz újgazdag veszi meg a szigetet. A félelem oka, hogy Szardíniát már szinte megszállták a jómódú külföldiek, elsősorban arab sejkek és nagypénzű oroszok. Az is gyakori, hogy olasz cégek, nemesek vesznek meg egy szigetet, de mögöttük külföldi mágnások állnak.

Egyébként Budelli szigetével sokat nem lehet kezdeni, mert védett terület. A rózsaszín homokkal borított partjáról, azúrkék tengervízéről ismert földdarabon tilos strandolni és hajóval kikötni, valamint építkezni sem szabad rajta. Ennek ellenére vagyont ér a sziget, mert Olaszországban előfordulhat, hogy a jogszabályok előbb vagy utóbb úgy alakulnak, hogy kevesebb lesz a korlát a szigeten a leendő befektető előtt. De ha ez nem következne be, dicsekvésre akkor is kiválóan alkalmas a sziget; mint ahogy sokan értékes festményeket, kódexeket vesznek, más lehet, hogy egy ilyen ingatlannal akar presztízst szerezni – mondta a 180 percben Sárközy Júlia, a Kossuth Rádió római tudósítója.

Budelli mellett más szigeteket is értékesítenek a krízis sújtotta Itáliában. Egy brókercég a Tirrén-tenger Róma és Nápoly közötti partszakasza közelében fekvő Pontini-szigetvilág legkisebb darabját, Santo Stefanót hirdette meg eladásra. A sziget a Bourbon-dinasztia idején emelt, 1964-ben bezárt börtönéről híres.

A 28 hektárnyi magánbirtokot 22 millió euróért (csaknem 6,5 milliárd forint) kínálják. A vevőnek meg kell elégednie az esővízzel: a sziget nincs csatornázva, az áramot pedig napenergiából nyerik. A Trieszti-öbölben fekvő Gradótól csupán pár perc hajóútra fekvő Ravaiarina szigetét hárommillió euróért (877 millió forint) árulja Farhad Vladi, az ismert szigetügynök. Ravaiarina egy – jelenleg bezárt – étteremmel, két apartmanházikóval és kis kikötővel is rendelkezik.

Címkék: színes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.