Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. Február 27. 14:56, szerda | Külföld
Forrás: mti/illusztrációk: pixabay

Idén is nőni fog az európai gazdaság

Idén is nőni fog az európai gazdaság

Az európai gazdaság 2019-ben várhatóan a hetedik egymást követő évben növekedni fog, ám ehhez megfelelő és határozott politikai fellépésre van szükség a beruházások előmozdítása érdekében,

segíteni kell a felelős fiskális politikák és a reformok végrehajtását - közölte az Európai Bizottság az európai szemeszter téli csomagját ismertetve szerdán.

Az Európai Bizottság az unió gazdasági és szociális prioritásainak a tagállamok által elért haladásáról közzétett éves áttekintésében megállapította, hogy a növekedés idén lassul, az európai gazdaságot érintő kihívások továbbra is fennállnak, országonként azonban jelentős eltérést mutatnak.

Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos a jelentés ismertetésekor elmondta, az Európai Bizottság megállapítása szerint az unió egészében a foglalkoztatás rekordszinten áll, a munkanélküliség pedig még soha nem volt ilyen alacsony. Az államháztartások helyzete minden országban javult, bár egyes tagállamokban továbbra is magas az adósságállomány. A termelékenység szintje továbbra is alacsony, a népesség elöregedése egyre fokozódik, és a gyors technológiai változások jelentős hatást gyakorolnak a munkaerőpiacokra.

A háztartások reáljövedelme néhány tagállamban még a válság előtti szint alatt van. Az ifjúsági munkanélküliség jelentősen csökkent, néhány tagállamban azonban még mindig elfogadhatatlanul magas.

"A mai helyzetben, amikor egyre nagyobb a globális bizonytalanság, döntő fontosságú, hogy az uniós tagállamok fokozzák azokat az erőfeszítéseiket, melyek célja a termelékenység növelése, a gazdaság ellenálló képességének javítása és annak biztosítása, hogy a gazdasági növekedés előnyeiből valamennyi európai részesüljön" - fogalmazott.



Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa elmondta, a tagállamok az európai szemeszter 2011-es bevezetése óta megfogalmazott ajánlások többsége terén némi vagy jelentősebb haladást értek el. Legnagyobb előrelépést a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó ajánlások terén tették, ami azt tükrözi, hogy a pénzügyi ágazat stabilizálása és megbízható működése a pénzügyi válságot követően prioritást élvezett. Jelentős előrelépés történt a határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatottak számának bővítése és a munkaerőpiaci szegmentációval kapcsolatos reformok terén is.

Marianne Thyssen, foglalkoztatásért, szociális ügyekért, valamint munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos tájékoztatása szerint a bemutatott jelentés részeként az Európai Bizottság elfogadta a strukturálisreform-támogató program 2019-es munkaprogramját is. Az uniós bizottság a program révén nyújt segítséget a tagállamoknak gazdaságaikat érintő reformtörekvéseik felgyorsításához. A program keretében a bizottság tagállami kérésre technikai támogatást biztosít a növekedést ösztönző reformok megtervezéséhez és végrehajtásához - közölte.

Az uniós bizottság közzétette továbbá a nemzeti versenyképességi testületek létrehozásáról szóló eredményjelentést is, amely a termelékenység és versenyképesség terén az unió egészében és az euróövezetben tapasztalható fejleményeket elemzi, valamint 2018 végi helyzetképet nyújt a létrehozott versenyképességi testületekről. Mint közölték, többi euróövezeti tagállam megerősítette, hogy hamarosan létrehozza e szervezeteket.

Kiemelték, a meglévő testületek, amelyek az egyes országok körülményeinek megfelelően eltérő struktúrában működnek, már most is aktívan hozzájárulnak a termelékenységhez kapcsolódó kihívásokról folytatott nemzeti vitákhoz.

A fentiek mellett a bizottság javaslatot fogadott el a tagállamok foglalkoztatáspolitikáira vonatkozó iránymutatásokról szóló határozat fenntartásáról is. Mint közölték, a javaslat megerősíti a foglalkoztatási iránymutatások és a szociális jogok európai pillérének összhangját. A foglalkoztatási iránymutatások, amelyeket minden évben újra el kell fogadni, közös prioritásokat és célokat írnak elő a nemzeti foglalkoztatáspolitikák számára, és biztosítják az országspecifikus ajánlások jogalapját ezeken a területeken - tették hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése