Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. November 04. 13:30, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Hős katonák emléktáblája Magyarnándorban

Hős katonák emléktáblája Magyarnándorban

Egykoron az Ipoly-parti határváros megszállói ellen felkelt polgárokat és vasutasokat indultak segíteni. Négyen közülük sohasem térhettek vissza az állomáshelyre.

Tiszteletükre emléktáblát állítottak a közelmúltban felújított magyarnándori vasútállomáson.
Ma már Civitas Fortissima, azaz a Legbátrabb Város nevet viseli Balassagyarmat. Kilencvenöt évvel ezelőtt, az első világháború géppuska-ropogásának végét jelentő fegyverszünetet követő zűrzavaros hetekben cseh csapatok szállták meg az Ipoly-parti települést. Ellenük, az otthon, a haza és a nemzet védelmében „keltek fel” az emberek, és aztán a Magyarnándorból jövő, Vizy Zsigmond százados vezényelte katonák segítségével 1919. január 29. emlékezetes napján kiverték a betolakodókat. Amikor a MÁV és a helyi önkormányzat által „lehívott” forrásokból felújították a község vasútállomásának ódon épületét, egyértelműnek látszott, hogy a harcokban részt vett személyek, elsősorban a négy hősi halált halt katona, Nagy József szakaszvezető, Dancsok Ferenc tizedes, Virág Lajos őrvezető és Czakó Balázs honvéd tiszteletére emléktáblát állíttassanak.
Így, amikor befejeződött a beruházás, a közelmúltban nagyszabású ünnepség keretében leplezték le a márványművet. Az eseményen részt vett többek között Balla Mihály országgyűlési képviselő, Papp Ferenc ezredes, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős főosztályvezetője és Veszprémi László, a MÁV Zrt. területi igazgatója.
Sándor István, a település polgármestere beszédében kiemelte az összefogás erejét, amely egyaránt jellemezte a határváros védőit, mint a vasútállomás felújításáért cselekvőkét, hogy végre ismét régi fényében ragyoghasson a 118 éves épület. Papp Ferenc arra utalt, hogy az első világháborús honvéd hősök kultusza az egész nemzet megtartó ereje, és a lokálpatriotizmus, az otthon, a szülőhely szeretete nélkül hazaszeretet sem létezik, ebből pedig példát mutattak a Magyarnándorból induló, Balassagyarmatért fegyvert ragadó katonák. Balla Mihály pedig több személyes, családi emléket is megemlítve azt hangsúlyozta, ezrek és ezrek estek el a Nagy Háború során, ahol nem volt különbség földműves és mérnök, paraszti származású és arisztokrata vérből való között, ha az ellenséggel szembe kellett szállni és a szülőföldet védelmezni.
Az ünnepség végén – amelyen díszőrséget álltak a nagykátai katonai hagyományőrzők – a leleplezett emléktáblánál a hivatalos személyiségek és a szervezetek képviselői elhelyezték a tisztelet koszorúit.

Hegedűs H.

Forrás: ipoly.menti.hu

InfoBlogok

Címkék: magyarnándori

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.

2024. Május 03. 08:58, péntek | Helyi

MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next, az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.

2024. Május 03. 08:00, péntek | Helyi

Szeles, nyárias idő.

Erősen felhős lesz az ég, és sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, helyenként ismét előfordulhatnak hevesebb gócok.

2024. Május 03. 07:02, péntek | Helyi

A magyar állami frankhamisítás, amellyel Franciaországot akartuk büntetni Trianonért

Egy évszázaddal ezelőtt az volt a hazafi, aki bűnözött. Aki nemzetközi botrányba sodorta hazáját a legmagasabbrangú politikusok tudtával. A hazaáruló bitangok pedig azok voltak,