Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Augusztus 11. 13:30, kedd | Helyi

Háromezer fő bulizott az első Mátraalja Fesztiválon

Háromezer fő bulizott az első Mátraalja Fesztiválon

16 percre elnémult a palócföldi rendezvény.

Kelet-Magyarország szinte minden pontjáról érkezett látogató az először megrendezett Mátraalja Fesztiválra, amely a várakozásokat felülmúlva háromezer fesztiválozót fogadott a két nap alatt. A rendezvény nyitás után rögtön elcsendesedett, így megvalósult Lukáts Andor huszonöt dédelgetett álma, a Világ csendje, amelyhez a határon túl is csatlakoztak. A legtöbben a Wellhello, valamint Majka&Curtis koncertjére voltak kíváncsiak a pásztói strandon.

Nagy elégedettséggel és büszkeséggel zárták a szervezők az első Mátraalja Fesztivált, ahová a hétvégén összesen háromezren váltottak jegyet.

A rendezvényt Harsányi Levente műsorvezető oldalán Dömsödi Gábor polgármester nyitotta meg, köszöntve a kánikulában összegyűlt strandolókat és szórakozni vágyókat. A palóclányok között rendezett fesztivál szépe verseny eredményhirdetése után csendbe burkolózott a könnyűzenei fesztivál, ugyanis elindult a Lukáts Andor által negyedévszázada megálmodott Világ csendje, amelyhez a helyszínen hallgatók mellett online kapcsolat segítségével az erdélyi Kőrösfő is csatlakozott. A nemzetközivé vált eseményen csak egy kakasszót lehetett hallani, annyira jól sikerült a strandbéli fesztivál elcsendesítése.

„A tervezett 10 percből 16 perc nagyon jóleső közös hallgatás következett. A pásztói strandon felállított színpadon félkörös alakzatban ült a padlón egy sor fiatal, a polgármester és helyettese, lent a színpaddal szemben kíváncsi tekintetű pásztóiak, köztük egy Salgótarjánból érkezett idős asszony, aki hallgatni akart velünk, s vonatra ült. A színpad hátterében kifeszített vászonra, egy erdélyi falu temploma előtt fiatalok átszellemült képe volt kivetítve. Ők velünk együtt hallgattak. Aztán a kíváncsi tekintetek átszellemültek és komolyak lettek .A strand távoli medencéjében elcsendesedtek. Valami nagyon fontos (remélem nem csak számomra) dolog történt” - összegezte Lukáts Andor színművész.

A némaság után viszont kezdődött a buli. Egymást váltották a zenekarok, majd a dj-k, akik hajnalig adták az ütemet. A kemping megtelt. A vasárnapi nap még erősebb volt, köszönhetően a zenei felhozatalnak, főképp a Wellhello-nak és Majkáéknak. Velük zárt a zenei program.

A palóc ételek közül a hasznosi töltött káposzta volt a favorit, de a tócsni, a laska és a rétes is gyorsan fogyott a mátrai fröccsök mellé.

A rendezvényen debütáló új futballsport, a billball pályáján egymást váltották a fiatalok, hogy kipróbálhassák a technikai sportot.

A pásztóiak büszkék első, jól sikerült zenei fesztiváljukra, amelyet a szervezők jövőre már két színpaddal és még több fellépővel terveznek megnyitni.

„Jóleső érzés, hogy nekünk adatott meg először fesztivált szervezni a településen, s, hogy mind a fellépők, mind pedig a résztvevők elégedetten távoztak. A zenekarok gratuláltak a közönséghez és a rendezvényhez, mi pedig büszkék vagyunk, hogy megvalósult az első Mátraalja Fesztivál, amelynek biztosan lesz folytatása!" – szögezte le Tóth Péter, a fesztivál főszervezője.

Fotó: Bazsó Tamás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.