Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2024. Január 18. 09:06, csütörtök | Helyi
Forrás: horrornovellak/kozterkep/indafoto/infonograd

Ha Pléh Öcsi beszélni tudna...

Ha Pléh Öcsi beszélni tudna...

Hétfőn került sor a salgótarjáni partizánemlékmű ,— idős Szabó István Kossuth-díjas szobrászművész alkotásának — ünnepélyes felavatására. Felirat a talapzaton: 1944 1969 Partizán hősök emlékére.

Az esemény nem most volt, a hírt először 1969. december 22-én olvashatták.

Bár senkinek nem hiányzik, így nekünk sem, most eljátszunk a gondolattal, mi lenne ha Pléh Öcsi beszélni tudna?

Ezt mondaná?
A rendszerváltás után eltüntettek, egy szoborparkba száműztek, pedig szerintem a város szerves része voltam. Meg kellett volna hagyni engem a helyemen.
Napjainkra igazi turista csalogató látvánnyá válhattam volna. Messze földről zarándokolnának lábaimhoz, hogy acélos termetemet közelebbről is megtekintsék. Visszaköltöznék szívesen, de annak ellenére, hogy keményfejű vagyok, tudom, hogy erre az esélyem igen kevés.

A gyerekek, Pléh öcsinek hívták. Valahogy mindig azt gondolták, hogy abból az irányból jöttek a partizánok. Kemény alumínium ember, feszes testtartásban, rendületlenül állt a hegy tetején a város fölött, kezében a történelmi igazságot megtestesítő dobtáras géppisztoly.

Merüljünk el a részletekben:
A csaknem öt méter magas, krómacélból készült partizánszobor avatóünnepségén megjelent Biszku Béla, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára. Nógrádi Sándor, a Központi Bizottság tagja, Jakab Sándor, a Központi Bizottság osztályvezetője, Jedlicska Gyula, a Nógrád megyei párt- bizottság első titkára, Géczi János, a megyei tanács vb-elnöke, J. Ny. Konyev vezérőrnagy, a Szovjetunió hőse, J. V. Ponomarjov, a Szovjetunió budapesti követségének tanácsosai, a felszabadulási ünnepségre Nógrádba érkezett szemerovói, besztercebányai szovjet, illetve csehszlovák párt tanácsi delegáció tagjai, a Magyar Partizánszövetség, a fegyveres testületek képviselői, sok volt partizán, és idős Szabó István, az emlékmű alkotója.

A magyar, a szovjet és a csehszlovák himnusz elhangzása után Biszku Béla mondott beszédet Hangsúlyozta: történelmi tény, hogy a fasizmus felett aratott győzelem legfőbb terhét a Szovjetunió viselte, o szovjet nép hozta a legnagyobb áldozatot a népek függetlenségéért — köztük hazánk — szabadságért. A salgótarjáni partizánemlékmű jelképe a nemzeti és nemzetközi harcnak, összefogásnak, útmutatás és példa a ma élő és a jövő nemzedékek számára.
Az elmúlt huszonöt év újkori történelmünk legeredményesebb, alkotásokban leggazdagabb negyedszázada volt.

Ez arra kötelez bennünket, hogy tovább erősítsük a munkásosztály hatalmát pártunk vezető szerepét, megvalósítsuk sok próbát kiállt népünk érdekeit kifejező politikáját hogy a múlt 25 esztendő eredményeit újabb sikerek kövessék...."

#INFONOGRÁD #SALGÓTARJÁN #TÖRTÉNELEM #SZOBOR

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:00, szerda | Helyi

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre.

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek - közölte Magyar Turisztikai Ügynökség

2024. Május 01. 09:21, szerda | Helyi

Sok munkával indult a hét

Kizárta édesanyját egy második emeleti lakás teraszára két kisgyermek,Fűnyírás közben átvágtak egy gázcsonkot hétfő délután,Egy iskola tetejére szakadt egy nagy méretű faág,

2024. Május 01. 09:00, szerda | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Május 01. 08:00, szerda | Helyi

Szép időben majálisozhatunk.

Azaz május elsején a napsütést időnként már felhők zavarják meg.