Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2024. Február 07. 22:45, szerda | Helyi
Forrás: retrolegends/web/zsuffa csaba

Igaz, hogy gyűjtés volt Isaura felszabadítására?

Igaz, hogy gyűjtés volt Isaura felszabadítására?

A Rabszolgasors című brazil televíziós sorozat 1986-tól futott a hazai képernyőkön, melyben Isaura, a rabszolgalány keserű hétköznapjait követhettük nyomon.

A kosztümös szappanopera olyan égbekiáltóan sikeres volt itthon és olyannyira megérintette sok ezer hazai néző szívét, hogy állítólag az emberek pénzgyűjtésbe kezdtek Isaura felszabadítására. Ma ezt a történetet fogjuk feleleveníteni a Retró Legendák hasábjain.

Elöljáróban annyit, hogy a poszt célja nem az, hogy ennyi év távlatából igazolja vagy cáfolja a legendát. Sokan sok fórumon próbáltak már ennek eleget tenni, több-kevesebb sikerrel. Valószínűleg néhány elszigetelt eset valóban történt, azonban úgy tűnik, hogy országos szintű, szervezett gyűjtés nem történt a rabszolgalány felszabadítására.

Két példa: Detre Annamária – Isaura magyar hangja – beszámolt arról, hogy egyszer a kezébe nyomtak 300 Forintot Isaurának címezve, illetve egy beszélgetős TV műsor keretében egy férfi arra a kérdésre, hogy „Ön mire adakozna?” azt a választ adta, hogy a brazil rabszolgalány felszabadítására, mint mások is. Ezek azonban olyan egyedi esetek, amik miatt közel sem lehet gombamód szaporodó segélyegyletek alakulásáról beszélni az ügy kapcsán.

Nyíltak a pénztárcák, de tömeges gyűjtés nem volt
Valószínűleg az igazság valahol félúton lehet: szervezett pénzgyűjtés több mint valószínű, hogy nem volt, azonban néhány jólelkű néző egy-egy esetben kinyitotta a pénztárcáját, hogy a Rabszolgasors című sorozat főszereplője megvásárolhassa magának a szabadságát.

A poszt – mint az eddigi bejegyzések tekintetében is – a kommentektől válna igazán érdekessé. A hozzászólásokban várjuk a beszámolókat, ki hogyan emlékszik Isaura felszabadításának gyűjtésére, ki mennyi összegről hallott, illetve mi lett az összekalapolt pénz sorsa?

https://www.facebook.com/groups/infonograd/permalink/2303179283208531

Bennünk a mai napig élénken él a mosolyfakasztó pletyka, miszerint több százezer forintot sikerült összegyűjteni, amit egy erre a célra alakult segélyszervezet a brazil nagykövetségen keresztül juttat majd el Isaurának. A lány természetesen már hallott az érdekében alakult országos összefogásról, és nagyon hálás nekünk, magyaroknak, amiért a szívükön viseljük keserű sorsát.

Végül egy érdekesség a műsorral kapcsolatban. A sorozat nemzetközi változata 30 részes volt, Magyarországon azonban 15 epizódban futott le 1986. szeptember 2. és november 25. között (furcsa, mintha évekig ment volna).

A magyar tévé ugyanis 50-60 perces darabokká „fűzte” az eredetileg rövidebb epizódokat (gyakorlatilag több részt adott le egyszerre). A „kavarodás” itthon akkora riadalmat keltet, hogy felbőszült rajongók elkezdték követelni az elmaradt részek vetítését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 08:58, péntek | Helyi

MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next, az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.

2024. Május 03. 08:00, péntek | Helyi

Szeles, nyárias idő.

Erősen felhős lesz az ég, és sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, helyenként ismét előfordulhatnak hevesebb gócok.

2024. Május 03. 07:02, péntek | Helyi

A magyar állami frankhamisítás, amellyel Franciaországot akartuk büntetni Trianonért

Egy évszázaddal ezelőtt az volt a hazafi, aki bűnözött. Aki nemzetközi botrányba sodorta hazáját a legmagasabbrangú politikusok tudtával. A hazaáruló bitangok pedig azok voltak,

2024. Május 03. 06:24, péntek | Helyi

128 éves a kisföldalatti

1896. 05. 03-án, Budapesten Ferenc József jelenlétében felavatták a földalatti vasutat, a \"kisföldalattit\".