Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. November 28. 19:10, kedd | Helyi
Forrás: index/web/zsuff csaba

Gundel legendája - 1956. 11. 28-án hunyt el Gundel Károly. A történet röviden...

Gundel legendája - 1956. 11. 28-án hunyt el Gundel Károly. A történet röviden...

Gundel előtt is volt magyar vendéglátás, voltak vendéglők. Egyrészt rendszerezetlen receptgyűjteményekből főztek, másrészt a bécsi vendéglátás igénytelen klónjai voltak. Gundel Károly vendéglátós, ahogy magát nevezte,

nagyvendéglői kulináris szemlélete és tapasztalata teremtette meg az igazi minden éhes szájat, gazdagot, kevésbé gazdagot kielégíteni képes magyar vendéglői stílust.

Érkeznek a vendégek a városligeti Gundel étterembe 1956. május 16-án.

Gundel Károly és felesége, Blasutigh Margit,A MAGYAR KONYHA TRADICIONÁLIS FOGÁSAIT RENDSZEREZTE, MODERNIZÁLTA, EURÓPAI, KIVÁLTKÉPP FRANCIA TECHNOLÓGIÁT ALKALMAZVA MEGTEREMTETTE A MODERN MAGYAR KONYHÁT.

A városligeti Gundel nemcsak étterem, vagy ismert személy, hanem intézmény is. Gundel Károly több éttermet is üzemeltetett a fővárosban.

Nemes versenyben elnyerte a Gellért Szálló éttermének működtetési jogát, hatalmas évi forgalmi jutalékot fizetve évente a fővárosnak. Gundel Károly igen meggyőzően érvelt amellett, hogy alacsonyabb árakon képes megháromszorozni az étterem forgalmát anélkül, hogy ez minőségi romlást okozna.

Valójában a modern vendéglátás alapjait teremtette meg a múlt század húszas éveitől kezdve.A magyarként ismert házias ételeket korszerűsítette, minden mai közismert étel, ami a magyar gasztronómiai kultúra része, így vagy úgy Gundel keze nyomát viseli.

És ez nem csak üzleti jellegű újítás volt, hanem az egyszerre több étterem működtetéséből származó: logisztika, nyersanyag, személyzet, receptúra összehangolásából adódó előnyök tudatos használata. A Gellért Szálló éttermének nemzetközi és hazai sikerei a városligeti, nagyvendéglő üzemeltetése nélkül nem jöhetett volna létre.

Az a „pesti nép” bizony hamar átszokott a Gundelbe, ami jószerivel egy óriási kerthelyiség volt az Állatkert szomszédságában, és három szoba, ahol télen is tudtak vendégeket fogadni.

Gundel Károly fáradhatatlan volt, maga választotta ki a piacon a húst, a baromfit, saját kertészete, boros- és gombapincéje garantálta, hogy csak a legjobb minőségű alapanyagokból készüljenek az ételei

Ha van Budapesten, ami tökéletesen és hiánytalanul európai, akkor az az az asztal, amelyet Gundel Károly megterít, és amelyet Gundel Károly lát el a legremekebb fogásokkal. Ízlés, ötletesség, a vendég megbecsülése, mind olyasmi, amivel ebben az országban igazán Gundel Károly rendelkezik legjobban

Ebédosztas a rászorulóknak 1933 karácsonyán a budapesti Gundel Étterem gazdasági udvarán. A kondér mellett Rehberger Elek, az étterem konyhafőnöke, mögötte helyettese, Jung Márton. - Fotó: Wikimedia Commons

Gundel mindig igen nagy figyelmet szentelt az éttermeibe járó hírességek, írók, színészek, művészek iránt, és kreálta ételeit az ő ízlésük, kedvük szerint, majd később az étlapra már az adott személynek ajánlva, vagy a nevét kölcsönözve került az étel.

Ez – miközben a leghatásosabb marketing eszköznek bizonyult – egyúttal folyamatos inspirációt is jelentett a számára.

A Gundel és mindenkori vendégei egy családhoz tartoznak. Senkivel nem éreztette, hogy több vagy fontosabb lenne a másiknál. A városligeti kerthelyiségben vendég lehetett a vékonyabb pénztárcájú alkalmazott, vagy akár a cseléd is, biztos, hogy talált valami számára is megfizethetőt.

Sült kacsás tál és wermouthos üvegek a Gundel étterem asztalán 1957 decemberében. - Fotó: Urbán Nándor / MTI

Az épület az első világháború alatt 1916-ban.

Neki köszönhetjük, ha közvetve is a Gundel-palacsintát. (Márai Sándor feleségének, Lolának volt specialitása a diós, rumos, keserű csokoládés édesség, de az eleinte Márai palacsintaként szerepeltetett étel nevét az író emigrációja után meg kellett változtatni) Gundel innovációja volt a somlói galuska is.

Ebédelő kisasszonyok a Gundel Étteremben 1956. május 17-én. - Fotó: Farkas Tamás / MTI

Ha tetszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!
Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon is!

https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 18:18, vasárnap | Helyi

Ökölvívó Eb - Bernáth Attila ezüstérmes.

Az 51 kilogrammban szereplő Bernáth Attila ezüstérmet nyert vasárnap a belgrádi ökölvívó Európa-bajnokság zárónapján, miután a fináléban veszített.

2024. Április 28. 17:21, vasárnap | Helyi

Labdarúgó NB I - Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda.

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójában, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.