Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2024. Május 07. 08:10, kedd | Helyi sport
Forrás: MTI-FOSSANO OLASZORSZÁG

Giro d\'Italia - Merlier győzött sprintbefutóban, Valter a 95.

Giro d\'Italia - Merlier győzött sprintbefutóban, Valter a 95.

Valter Attila a 95. helyen ért célba a Giro d\'Italia országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszán, amelyen Tim Merlier győzött sprintbefutóban

A hajrában támadással kísérletező, rózsaszín trikós Tadej Pogacar pedig időjóváírással növelte előnyét összetettben. A Novara és Fossano közötti 166 kilométeres táv várt hétfőn a bringásokra, ez volt az első szakasz, amely papíron a sprintereknek kedvezett. Vasárnapi bukása és az abban szerzett térdsérülése miatt már nem volt ott a mezőnyben a két évvel ezelőtti Tour de Hongrie győztese, az ír Eddie Dunbar.
Szokatlan módon a nap elején nem voltak szökési kísérletek, lassú tempóban haladt a mezőny Piemont régió útjain. Előbb a táv egyetlen kategorizált emelkedője - a holtversenyben legrövidebb nevű olasz település, Lu negyedik kategóriás keskeny és meredek utcája - előtt tekertek el ketten, majd egy részhajrá után sprinterek és felvezető embereik mentek el, utóbbi nagyobb csoport alakította ki a nap szökését. Ez már versenytempót eredményezett a mezőnyben, a hajrában érdekelt, de az élcsoportról lemaradt csapatok komoly tempót diktáltak. A több bolyra szakadt sorban Valter Attila az előző napi bukása után csapata kiemelt emberéért dolgozott.
A mezőny végül utolérte az élcsoportot, a befutó előtt röviddel pedig már csak egy 1,5 kilométeres, rövid, kategorizálatlan emelkedő jelentett nehézséget. Pogacar megindulásra reagálva eltekert a mezőnytől, Geraint Thomas "tette rá a kereket", kettejüket a cél előtt fél kilométeren belül fogták be. A rendezetlen sprintvonatok hajrájában a belga Tim Merlier diadalmaskodott, 2021 után pályafutása második Giro-etapsikerét bezsebelve.
Valter Attila 27 másodperc lemaradással 95. lett, összesítésben pedig két pozíciót előrelépve a 41. A magyar kerékpáros az M4 Sport helyszíni stábjának azt monda, vannak ilyen kétarcú szakaszok Grand Touron, de azért az furcsa volt, hogy egy óra elteltével sem alakult ki szökés.

"Ilyenkor az a forgatókönyv, hogy vagy ez marad a végéig, és akkor viszonylag nyugis napunk van, vagy az, ami most volt. Benne volt a levegőben, hogy nagyon könnyű menésből nagyon kemény menés lesz" - elemezte a szakaszt.
Hozzátette, a sprinterük benne volt az élcsoportban, és remélte, hogy az a mezőnyrész, amelyben ő teker - mivel az élen nem volt összetettbeli esélyes - feladja az üldözést. Mint mondta, kellemesebb lett volna, ha nem ekkora a tempó, főleg, amikor elkezdett esni az eső.
"Jobb, amikor a 25. helyért megy a mezőny, akkor kicsit nyugodtabb, mint amikor a győzelemért. Főleg az utolsó negyven volt nagyon nehéz, amikor három részre szakadt a mezőny. Onnantól nekem is dolgoznom kellett, hogy Cian (Uijtdebroeks) visszaérjen. Így nem mondhatom, hogy egy könnyű nap volt összességében" - fejtette ki.
Elismerte, nem volt szerencsés, hogy hátul tekertek, sokkal jobb lett volna, ha elöl mennek, de szerinte gyorsan összekapták magukat, és megoldották a feladatot.

Az előző napi bukásáról azt mondta: "Nagyon szerencsésen estem, semmi bajom, semmi horzsolásom nincs. Ritka jól estem. Kicsit fáj a térdem, de csak a szakasz végére kezdett el fájni, pont amikor elkezdtünk nagyon gyorsan menni az utolsó negyvenben. De ez az a fajta fájdalom, amiről tudod, hogy el fog múlni egy-két napon belül, úgyhogy nem aggódom" - fűzte hozzá.
Pogacar részhajránál szerzett időjóváírásnak köszönhetően egy másodperccel növelte előnyét Thomas és kettővel a többi riválisa előtt.

Eredmények, Giro d'Italia (a viadal honlapja alapján):
3. szakasz, Novara-Fossano, 166 km:

1. Tim Merlier (belga, Soudal - Quick-Step) 3:54:35 óra
2. Jonathan Milan (olasz, Lidl-Trek) azonos idővel
3. Biniam Girmay (eritreai, Intermarché-Wanty) a. i.

95. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 27 másodperc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 11:03:02 óra
2. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 46 másodperc hátrány
3. Daniel Martínez (kolumbiai, BORA-hansgrohe) 47 mp h.

41. Valter 7:47 perc hátrány

Kedden az Acqui Terme és Andora közötti 190 kilométer megtétele vár a 107. Giro d'Italia mezőnyére, amely 3400 kilométert teljesít, amíg május 26-án célba ér a római záróetapon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 08:45, vasárnap | Helyi sport

Labdarúgó NB I - Legyőzte a Debrecent és bronzérmes a Puskás Akadémia.

A Puskás Akadémia FC hazai pályán 4-1-re legyőzte a Debrecent a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójának szombati játéknapján.

2024. Május 19. 08:36, vasárnap | Helyi sport

Férfi kézilabda MK - A Szeged az első döntős.

A Szeged 39-33-ra legyőzte a NEKA csapatát a férfi kézilabda Magyar Kupa elődöntőjében, a Tatabányán zajló négyes döntő szombati játéknapján.

2024. Május 19. 08:28, vasárnap | Helyi sport

Giro d\'Italia - Filippo Ganna nyerte a 14. szakaszt.

Filippo Ganna nyerte a Giro d\'Italia országúti kerékpáros körversenyen a szombati egyéni időfutamot, ezzel visszavágott az összetettben éllovas Tadej Pogacarnak.

2024. Május 19. 08:18, vasárnap | Helyi sport

Max Verstappen szerezte meg a rajtelsőséget a Formula–1-es Emilia-romagnai Nagydíj időmérőjén.

A Red Bull háromszoros világbajnoki mellől Oscar Piastri, a harmadik pozícióból Lando Norris rajtolhat Imolában.