Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. December 30. 08:32, szombat | Helyi
Forrás: Bleeping Computer/hvg/web/zsuffa csaba

FIGYELEM! Ellopja a bankszámlájához tartozó belépési adatokat

FIGYELEM! Ellopja a bankszámlájához tartozó belépési adatokat

egy terjedő kártevő, amely Chrome böngészővel terjed. A cél a banki adatok megszerzése, de sok másra is képes lehet, ha nem figyel az ember. Az Android 13 és 14 rendszereket támadja.

Kaméleon (Chameleon): a kedvesnek tűnő név mögött igazából egy veszélyes androidos kártevő áll, mely cseles technikákkal igyekszik irányítást szerezni a készülékünk felett.

A Kaméleon nem nevezhető teljesen újnak, a korábbi verzióit ugyanis már áprilisban is észlelték – akkor ausztrál kormányzati intézményeknek, bankoknak, kriptovaluta-kereskedőknek adták ki magukat a támadás mögött álló felek, és különféle adatokat, például SMS-eket loptak a megfertőzött eszközökről.

A kártevő legújabb mutációját a ThreatFabric kutatói írták le, akik egy ideje már követik a Kaméleont. Mint kifejtik, jelenleg egy Zombinderen terjesztik a kártevőt – ez egy olyan platform, ami legitimnek tűnő androidos alkalmazásokhoz „ragaszt” kártevőket.

Ennek az a veszélye, hogy az ilyen, fertőzött appok alapvetően úgy működnek felhasználói szemszögből, ahogyan az elvárható – mit sem sejtve a háttérben futó káros kódról. Ráadásul annyira ügyesen teszik ezt, hogy a különböző védelmi szolgáltatások – Google Play Protect, víruskeresők – előtt is rejtve tudnak maradni.

Ezúttal legitimnek tűnő Chrome böngészővel terjesztik és az Android 13 és 14 rendszereket lehet támadni vele. A Play Áruházon kívülről telepített, fertőzött Chrome első indításakor engedélyt kér a kisegítő szolgáltatásokhoz, így megkerülve a rendszer védelmi vonalait.

A dolog ezután kezd komolyra fordulni: a kártevő a kisegítő lehetőségek révén leállítja a biometrikus (ujjlenyomat- vagy arcalapú) azonosítási módszereket. Ezzel megköveteli, hogy a felhasználó a jelkódos vagy a jelszóalapú azonosításra térjen át, és az első beírásakor el is lopja ezeket a beírt hitelesítő adatokat.

A Kaméleon később a megszerzett adatokkal önkényesen feloldhatja az eszközt, vagy így leplezze a kártékony ténykedését. Ügyes módszerekkel számos dolgot el tud végezni a háttérben, és tényleg szinte bármihez hozzáfér – talán mondanunk sem kell, hogy a banki adatainkra ez mekkora veszélyt jelent.

A veszély elkerülése ugyanakkor nagyon egyszerű: aki nem ért komolyabban a technológiához és nem biztos magában, soha ne telepítsen alkalmazásokat a Play Áruházon kívüli forrásból, ugyanis sosem tudni, milyen kártevőket juttat vele a készülékére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE oldalait 😃

ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK!
Csatlakozzon olvasóinkhoz! Reklám és politikamentesen adjuk a híreket - InfoNógrád híroldal csoport
CSOPORT:
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,