Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Február 01. 08:48, hétfő | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Ferenc pápa meghirdette a nagyszülők és az idősek egyházi világnapját

Ferenc pápa meghirdette a nagyszülők és az idősek egyházi világnapját

A családnak szentelt esztendőben a katolikus egyház bevezette a \"gyökereket őrző\" nagyszülők és idősek ünnepnapját, amelyet július negyedik vasárnapján ünnepelnek meg

- jelentette be Ferenc pápa vasárnap déli beszédében. A katolikus egyházfő azt mondta, a nagyszülők gyakran feledésbe merülnek. Úgy fogalmazott: "Elfelejtjük, hogy mekkora gazdagságot jelent a gyökerek őrzése és az, hogy e gyökerek tovább éljenek a további nemzedékekben". A 84 éves pápa szerint ilyen értelemben az öregség ajándék.

Az egyházfő bejelentését a vatikáni Világiak, család és élet dikasztériumának közleménye kísérte. Ebben az áll, hogy idéntől kezdve a katolikus egyház egészében új világnapot vezetnek be, amelyet a nagyszülőknek és időseknek szentelnek. A kijelölt dátum július utolsó vasárnapja lesz, Szent Joachim és Anna ünnepnapja, akik a bibliai hagyomány szerint Jézus nagyszülei voltak.

A dikasztérium emlékeztetett, hogy a 2021-es esztendőt az egyház a családnak szenteli a családról tartott püspöki szinódust követő apostoli buzdítás, a Szeretet öröme című pápai dokumentum útmutatása szerint. A család éve március 19-én, Szent József ünnepnapján veszi kezdetét.

A vatikáni hivatal halaszthatatlannak nevezte az időseknek szentelt pasztorációt minden keresztény közösségben. Az idősek korosztályát "lelki és emberi gazdaságként" jelölte meg, amelyet szembehelyezett a mai világban tapasztalt, az időseket "selejtező" kultúrával.

A dikasztérium bejelentette, hogy számos kezdeményezéssel készül a nagyszülők és idősek világnapja előkészítéseként.

Ferenc pápa, ha a járványhelyzet addigra megengedi, nyáron személyesen készül vezetni az idősek első világnapját a Szent Péter téren tartandó ünnepléssel - tette hozzá a közlemény.

A Vatikáni Rádió kommentárja emlékeztetett, hogy Ferenc pápa megválasztása óta szorgalmazza az időseket övező hálátlanság "légüres terének" betöltését.

"Mi idősek emlékeztethetjük az ambiciózus fiatalokat arra, hogy a szeretet nélküli élet kietlen. Mi mondhatjuk el a félelmet érző fiataloknak, hogy a jövőtől való szorongás legyőzhető. Mi taníthatjuk meg a saját magukba szerelmes fiataloknak, hogy nagyobb öröm adni, mint kapni" - idézte Ferenc pápát a vatikáni sajtó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése