Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2019. November 07. 18:13, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Felére csökkentette a károkat a jégkármérséklő-rendszer

Felére csökkentette a károkat a jégkármérséklő-rendszer

Felére csökkentette a mezőgazdasági jégkárok mértékét az országos jégkármérséklő-rendszer – közölte Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az M1 csatorna csütörtöki műsorában.

Ez azt jelenti, hogy csak a mezőgazdaságban több tízmilliárd forint értékű termelést sikerült megmenteni az Európában egyedülállóan az egész országot lefedő rendszer kiépítésének köszönhetően – hangsúlyozta Győrffy Balázs.

Hozzátette: a hálózat hatékonyságára jellemző, hogy minden a védekezésre elköltött 1 forinttal, 30 forintnyi termelési értéket tudnak megóvni.

Mint elmondta, az Európai Unió támogatásával, mintegy 1,8 milliárd forint felhasználásával építették ki a rendszert, amelynek működtetése évente 1,5 milliárd forintba kerül. Ugyanakkor az üzemeltetés költségei a kárenyhítési alapot terhelik, így az semmilyen pluszforrást nem igényel a gazdáktól – fűzte hozzá.

A rendszer úgy működik, hogy a jégeső-képződésre utaló meteorológiai jelzésre ezüstjodidot párologtatnak a levegőbe, ami a légkörbe jutva mesterséges jég magvakat képez. Ezzel több, ám a természetes folyamatokhoz képest lényegesen kisebb méretű jégszemcse keletkezik. Ezek többsége, mire elérné a talajt el is olvad, ám a megmaradók is lényegesen kisebb károkat okoznak - ismertette az elnök.

Címkék: jég, jégkár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el