Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Augusztus 04. 16:34, vasárnap | Bulvár
Forrás: InfoVáros | Fotó: Lyle

Feladta sportkarrierjét az atléta, hogy csontvelőjével életet menthessen

Feladta sportkarrierjét az atléta, hogy csontvelőjével életet menthessen

Habozás nélkül feladta sportkarrierjét a New Hampshire Egyetem egyik sztáratlétája, hogy csontvelőjével megmentse egy ismeretlen életét.

A 21 éves Cameron Lyle még első egyetemi évében jelentkezett a donorprogramba úgy gondolván, nagyon kicsi annak az esélye, hogy családtagjain kívül bárkivel is genetikai hasonlóságot mutasson. Nos, mint kiderült az esélyek nem sokat számítanak, Lyle-t telefonon értesíttették, hogy 100 százalékos egyezést hozott ki a gép egy 28 éves, leukémiában haldokló férfiéval, akinek mindössze 6 hónap volt hátra az életéből.

Lyle azonnal igent mondott, csak utána tudatosult benne, hogy ez a döntés rendkívül ígéretes súlylökő, diszkosz- és kalapácsvetői pályája végét fogja jelenteni. "Elgondolkoztam, mi mindent kell feladnom, de egy pillanatra sem inogtam meg" - meséli Cameron.

A Massachusetts General Hospitalban végrehajtott műtét során Lyle csípőjéből két liter csontvelőt csapoltak le. Az eljárás után, a donornak hetekig nem szabad nehéz tárgyakat emelni, ami egy súlyvető atléta esetében a karrier végét jelenti. Mikor Lyle elmondta edzőjének mit fog tenni, Jim Boulanger csak annyit mondott: "Fiam, vagy végrehajtasz 12 dobást az állami döntőben, vagy esélyt adhatsz egy másik embernek, hogy még néhány évet éljen".

A családtagok is végig Cameron mellett álltak. "Ő az én hősöm" - mondta Christine Sciacca, Lyle édesanyja. "Annyira büszke vagyok arra, amit tett és arra is, hogy mennyire szerényen viselkedik" - tette hozzá. Az amerikai törvények értelmében Lyle és a recipiens (aki a csontvelőt kapja) csak egy évvel a műtét után fedhetik fel kilétüket. "Remélem egy nap megismerhetem. Nem sokkal idősebb nálam, remélem, jól van" - mondta Lyle.

Noha több nagy versenyről is lemaradt, Lyle nem szomorkodik. "Ez rendben van. Megérte. Bármikor megtenném újra".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.