Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Július 03. 12:14, szerda | Bulvár
Forrás: InfoVáros

Facebookos sértegetés-3 év börtön jár érte?

Facebookos sértegetés-3 év börtön jár érte?

Szerencsére még nem nálunk, de egy amerikai szigetországban már elfogadták azt az új törvényt, amely szerint akár három év börtönnel is sújtható, ha valaki a Facebookon megsért valakit.

Nem árt óvatosnak lenni, mit írunk a közösségi oldalakon. A grenadai törvényhozás elfogadta azt a törvényt, amely szerint akár három év börtönnel is büntethető, ha valakit megsértünk a közösségi oldalakra írt bejegyzésünkkel. A rendőröknek viszont kötelező a Twitter azonosító - tudta meg a szerverdiszkont.hu külföldi forrásokból.

Három év börtön

"Egyre több gondot okoztak az online felületeken tapasztalható rosszindulatú megjegyzések" – jelentette ki Elvin Nimrod, grenadai jogi ügyekért felelős miniszter. "Meg kellett teremteni a jogi alapjait annak, hogy gátat szabhassunk a személyeket és esetenként vállalkozásokat rossz hírbe hozó megjegyzéseknek." Ezzel indokolta a miniszter, miért alkották meg a jogszabályt, ami azonnal a támadások kereszttüzébe került.

Ha azt írom valakiről, hogy nagy fülű, az most sértés, vagy ténymegállapítás? – teszi fel a kérdést az egyik blogger. És a bíróság majd egy vonalzóval hozza meg a döntést?

A szabályozás szerint egy formanyomtatvánnyal a rendőrségnek kell jelenteni, ha valakit az interneten ér rosszindulatú megjegyzés, és a bíróság hivatott eldönteni, hogy a bejegyzés valóban sértő-e. Akit bűnösnek találnak, akár 37 ezer dollárra is büntethetik, sőt legrosszabb esetben három év börtön is kiszabható.

Rendőröknek kötelező a Twitter azonosító

A miniszter szerint az állampolgároknak úgy kell használni az online felületeket, hogy tekintettel vannak másokra is. És ki tudja, ha a jogszabály beválik, lehet legközelebb az állandóan panaszkodókra vagy éppen a túlzott like-olókra csap le a törvény szigora – elmélkedik a Time publicisztikája.

Grenadában a mindennapokat teljesen átszövi az internet és a közösségi média. És ebben a kormányzat is élen jár. Annak érdekében, hogy a közigazgatás minél könnyebben elszámolható és elérhető legyen, minden rendőrautónak és minden rendőrnek egyedi Twitter azonosítója van. Az azonosítót pedig jól látható helyen, az egyenruhán is el kell helyezni.

Valós gondokat is kezel

A szabályozás nem csak a csípős megjegyzéseket bünteti. A Karib-szigeteki miniállamban büntetnek más, valóban rosszindulatú online tevékenységeket is, így az online személyiség ellopását, vagy amikor valakit az online felületeken követnek és zaklatnak. Ezek valóban valós veszélyt jelentenek. A jogszabály kezeli a gyermekpornográfia ügyét is. Akit ilyen ügyben találnak vétkesnek, az akár 20 év szabadságvesztésre is ítélhető.

Címkék: Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.