Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2024. Március 16. 07:07, szombat | Bulvár
Forrás: 2.akg/web/zsuffa csaba

Emir Kusturica: Macska-jaj

Emir Kusturica: Macska-jaj

A nyitókép: nagykamasz roma fiú nézi a fából tákolt teraszról a vízen úszó hajókat. Közben apja egy mókuskerékben rohangáló patkány által légkondicionált hintaágyban békésen kártyázik,

fején kitüntetésekkel díszített szőrmesapka. Csupasz mellkasát használva kártyaasztalnak, önmagával pókerezik, szemmel látható beleéléssel. A teraszon diszkrét rendetlenség, az udvaron hápogó kacsacsapat.

Nagyjából ebben a környezetben zajlik a film. A téma: a romák. Méghozzá nem az a szegény fajta, amit mi itthonról ismerünk. A Macska-jaj romáinak nehézségei nem anyagi természetűek; Dadinak, a negatív hősnek hatalmas palotája és svájci rendszámú limuzinja van és a többiek sem maradnak le tőle, csak a fentebb említett apa és fiú rendelkezik átlagos készletekkel.

Az öltözködés persze szín- és aranygazdag, mint ahogyan ezt már megszokhattuk, a zenei ízlés a cigányzene mellett még előnyben részesíti a mai diszkóslágereket is (igaz, Dadi a vége felé ABBÁt énekel: Money, money, money…).

A mű tele van Kusturica zseniális ötleteivel; elektromos, baldachinos állítható hintaszék, fára kötözött zenekar, a szöget a fából fenekével kihúzó énekesnő, Grga meglehetősen egyéni motoros tolókocsija (amely időnként megfeneklik), sétáló tuskó, ami hagyományos földi halandónak sosem jutna eszébe.

Ebben a szubkultúrában – ahol azért a pisztolynak is van szerepe a feelingben – játszódik le a sztori, ami tulajdonképpen egy mese. Csodás elemek ugyan nincsenek, de van szerelem, „feltámadás” (ugyan a két öreg még nincs eltemetve, csak hatalmas jégtömbök vannak rajtuk), esküvő és természetesen HAPPY END, amit a végén ki is írnak.

Éppen emiatt a népmesei jelleg miatt semmi nyomasztóra, nehézre nem kell felkészülnünk. Az elején ugyan szétlőnek egy embert és fel is akasztják a sorompóra, ahol aztán diszkréten himbálózik és emberünk föl-le ugrál, hogy elérje a kezében szorongatott pénzes táskát (amiből a rablók persze már eleve kivették a pénzt), miközben az elkövetők, vasúti tiszt-egyenruhában, röhögve figyelik a fűből.

Nem kell félni, a rossz emberek mind megbűnhődnek aztán, a szerelmesek összeházasodhatnak, a halottak feltámadnak, a pénz előkerül a harmonikából és a negatív hős aztán a szó szoros értelmében befürdik.

A történet maga meglehetősen abszurd, a környezet, az emberek, az eszközök megformálása túlzó és a sztori gazdagon van tarkítva néhol már börleszkbe hajló jelenetekkel, ami garantálja az önfeledt röhögést.

A Macska-jaj nagyon jó film, igazi profi munkája. Jobban tették volna, ha meghagyják az eredeti címet (Crna macka, beli macor – Fekete macska, fehér macska), ami kifejezőbb, hiszen a fekete és a fehér macska időről időre feltűnik a műben, mintegy vezérmotívumként körbefogva a sztorit.

A filmből aztán azt is megtudhatjuk, hogy a fehér macska a kandúr. Azt viszont nem igazán értem, hogy a nyitóképet, amin tényleg egy fekete és egy fehér cica látható, miért kellett magyarul már egyből feliratozni.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃
ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK! Csatlakozzon olvasóinkhoz!

InfoNógrád híroldal csoport
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
#InfoNógrád #hírek #hírcsatorna #érdekességek #események #videók #programok #online #Salgótarján #Nógrádvármegye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.