Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Október 02. 15:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd

Dzsingisz kán öröksége Salgótarjánban

Dzsingisz kán öröksége Salgótarjánban

A Dzsingisz kán öröksége című kiállításon a látogatók Magyarországon először tekinthetik meg Belső-Ázsia legnagyobb hun sírjának, Gol Mod 2-nek a feltárását bemutató fotókiállítást a salgótarjáni Dornyai Béla Múzeumban.

A tárlókban régészeti leletek és másolatok sorakoznak, felvillantva a mongolok területén élt ókori lovas népeket. Szintén látható a kínaiak által megörökített különleges lófajta, a híres „mennyei ló” bronz másolata. Ezen kívül mongol numizmatikai ritkaságok, a mongolok néprajzi és vallási kincsei sorakoznak a tárlókban. A teremben helyet kapott egy mongol jurta, amely a tavalyi évben kiérdemelte az UNESCO szellemi világörökség címet. A kiállítás 2015. január 10-ig látogatható.
A “Dzsingisz kán öröksége” című kiállítás célja, hogy a magyar közönségnek ízelítőt adjon a mongol kulturális emlékekből és a hozzájuk kapcsolódó hagyományokból. A múzeum célja, hogy hiteles forrásokból tájékozódva a magyar közönség közelebb kerüljön a mongol néphez és történelméhez.
A kiállítás tárlóin keresztül, illetve az egyes helyszíneken megrendezendő eseményein gyerekek, fiatalok és idősek sok érdekességet, új adatot megtudhatnak, előadók személyes élményein keresztül kerülhetnek közelebb az egykori világbirodalom örököseinek életéhez.
A látogatók nemcsak kiállítási tárgyakkal, de az október 18-i Mongol Napon tematikus előadásokon, programokon keresztül ismerhetik meg Dzsingisz kánnak a tanításait és bölcs mondásait, valamint fény derül arra a kérdésre is, hogy miért törtek be hozzánk 1241-ben Batu kán hadai, illetve miért nevezték őket tatároknak. Megkapjuk a választ arra is, mi vezetett a magyar királyok és Dzsingisz kán unokái közötti békekötéshez.

Vissza a kezdőlapra
Programkereső

Címkék: salgótarján

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.