Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Február 22. 15:01, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Csütörtöktől megszűnik a fertőzöttek elkülönítési kötelezettsége Angliában

Csütörtöktől megszűnik a fertőzöttek elkülönítési kötelezettsége Angliában

Megszűnik csütörtöktől Angliában az elkülönítési kötelezettség azok számára is, akiknek koronavírus-tesztje pozitív

- jelentette be hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök. Hozzátette: a kormány új stratégiája szerint meg kell tanulni együtt élni vírussal úgy, hogy ez ne járjon az egyéni szabadságjogok korlátozásával.

Johnson a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában kiemelte: e stratégia jegyében a brit kormány a koronavírus-járványhoz kötődő összes hazai jogi korlátozást megszünteti, és ennek jegyében szűnik meg február 24-től az az előírás is, amely elkülönítésre kötelezi azokat, akiknek koronavírus-szűrési lelete pozitívnak bizonyul.

Megszűnik emellett a gyakorlatszerű kontaktkutatás is, és azoknak sem kell a továbbiakban elkülönítésbe vonulniuk, akik koronavírus-fertőzöttekkel kerültek közeli kapcsolatba és nincsenek teljes körűen beoltva a koronavírus ellen.

Ajánlás formájában a kormány április 1-ig még azt javasolja a koronavírus-fertőzötteknek, hogy maradjanak otthon, de utána az emberek személyes felelősségérzetére bízza, hogy miként cselekszenek, ugyanúgy, ahogy az influenzásokat is arra kéri, hogy legyenek tekintettel másokra - fogalmazott a brit miniszterelnök.

Johnson bejelentette azt is, hogy április 1-től megszűnik az ingyenes koronavírus-szűrés lehetősége a tünetmentesek és a tüneteket észlelők számára egyaránt. Attól az időponttól csak a legidősebb korosztályok tagjai és a kockázati csoportokba tartozók végeztethetnek költségmentesen koronavírus-tesztet.

A brit kormányfő az ingyenes tesztelés beszüntetését azzal indokolta, hogy az Egyesült Királyság honosította meg a világ nagy országai közül a legkiterjedtebb koronavírus-szűrési programot, de ez hatalmas költségekkel járt.

Boris Johnson elmondta: a tesztelési és kontaktkutatási programra fordított kiadások a 2020-2021-es pénzügyi évben meghaladták a brit belügyminisztérium teljes költségvetését, a tesztelések a jelenlegi pénzügyi év eddigi szakaszában már 15,7 milliárd fontba kerültek, és csak januárban, az omikron koronavírus-variáns okozta fertőzési hullám tetőzésének idején 2 milliárd fontot fordított a költségvetés a szűrési program finanszírozására.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a koronavírus-járvány kezdete óta eddig csaknem 470 millió koronavírus-szűrést végeztek az Egyesült Királyságban.

Hétfői tájékoztatóján Johnson kijelentette: a koronavírus nem fog eltűnni egyik napról a másikra, így azok, akik a még érvényben lévő előírások megszüntetésével megvárnák a vírus elleni küzdelem végét, hosszú ideig korlátoznák a brit népet szabadságjogainak gyakorlásában.

A brit kormány nem hiszi, hogy ez helyénvaló vagy szükséges eljárás lenne, mivel a korlátozások súlyos terhet rónak a gazdaságra, a társadalomra, az emberek mentális állapotára és a gyerekek érvényesülési kilátásaira is - mondta a brit miniszterelnök.

Hozzátette: ezt az árat a továbbiakban nem kell megfizetni, mivel a lakosságnak a brit történelem legnagyobb kiterjedésű oltási programja nyújt védelmet, és egyébként sem kell törvényekkel kötelezni az embereket arra, hogy legyenek tekintettel másokra.

"Tanuljunk meg együtt élni ezzel a vírussal, és a továbbiakban védjük magunkat úgy, hogy közben ne korlátozzuk saját szabadságjogainkat" - mondta az új stratégiát ismertető felszólalása végén a brit kormányfő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése