Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Április 25. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: Lenkei Péter

Civil összefogással tisztul a levegő

Civil összefogással tisztul a levegő

Lakossági összefogással jelentősen csökkenthető a légszennyezés – derült ki a Levegő Munkacsoport tapasztalataiból.

A környezetvédelmi civil szervezet több településen sürget összefogást a lakossági illegális hulladékégetés ellen, Verőcét állítva példának, ahol a helyiek mostanra elérték, hogy az önkormányzat és a rendőrség is részt vegyen a hulladékégetés elleni fellépésben.

A szemétégetés nem csupán büntetendő, de súlyosan egészségkárosító hatású is: ez is hozzájárul ahhoz, hogy hazánkban évente több mint 14 000 haláleset köthető a levegőszennyezéshez, míg például közúti balesethez körülbelül 600. A hulladékégetés füstjének belélegzése súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint szélütés, szívinfarktus, meddőség, magzatkárosodás, allergia, leukémia, vagy akár idegrendszeri károsodások is.

A verőcei kezdeményezés légszennyezés szempontjából az év legsúlyosabb időszakában, a téli hónapokban indult, amikor elkeseredett lakosok kérték a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának segítségét. Közösen lakossági fórumot tartottak és felvilágosítási kampányba kezdtek. A munkacsoport szakmai tanácsainak segítségével a kampányt folytató verőceiek 2017 elejére elérték, hogy a lakosság széles körében tudatosultak az illegális hulladékégetés veszélyei, ezáltal jelentős mértékben tisztítva a település levegőjét. Hasonló összefogás jött létre Gödön és Kakucson is.

„Rendkívül fontos lenne ezeknek a jó példáknak az elterjesztése, mert így hatékonyan és jelentősen mérsékelhető a légszennyezettség településeinken, ami sok ember egészségét, életét mentheti meg. Hasonló kezdeményezést országszerte és határainkon túl is szívesen támogatunk, bárkinek a jelentkezését várjuk, aki vállal ebben a témában ismeretterjesztést” – mondta Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Ismét jótékonysági koncert Nógrád vármegyében.

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége részére ajánlották fel.

2024. Április 25. 14:21, csütörtök | Helyi

Egyhangúlag elfogadták a beszámolóját.

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése előtt értékelte a rendőrkapitányság tevékenységének elmúlt egy évét Bárnai Balázs rendőr alezredes, kapitányságvezető.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

A közgyűlés előtt számolt be Nógrád vármegye rendőrfőkapitánya.

A beszámolót egyhangúlag elfogadta a képviselőtestület.

2024. Április 25. 08:44, csütörtök | Helyi

Kétnapos állásbörze a Corvinus Egyetemen.

Kétnapos a Corvinus Egyetem idei karrierexpója, ahol több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni szerdán és csütörtökön.