Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. December 29. 10:39, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

BÚÉK: közösségi film köszönti az új évet

BÚÉK: közösségi film köszönti az új évet

December 30-án mutatják be az első magyar közösségi filmet. A BÚÉK című produkció 2013 utolsó és 2014 első napjait örökíti meg több száz nézőpontból, több tucat karakter életén keresztül. A dokumentumfilm karakterei között taxisofőr, az országot hosszú időre elhagyó lány, idős színész, hagyományőrzők és még egy malac is felbukkan – a Rádió Orient műsorában Halász Judit és Kálmán Mátyás ötletgazdák mutatták be a mozi megszületésének folyamatát.

Egy évvel ezelőtt két fiatal filmes dokumentációs mozgalommal kívánta összefogni az embereket. A felhívás mindenkihez szólt, aki meg kívánta örökíteni 2013 utolsó és 2014 első napját. Az amatőr filmesek mellett Halász Judit és Kálmán Mátyás ötletgazdák profi stábokat kértek fel a közreműködésre. A beérkezett filmek igen vegyes képet mutattak. Kálmán Mátyás kiemelte, összesen több mint 300 különböző embertől, több mint 800 fájlt, közel 40 óra felvételt kaptak. A nyersanyag nagyon őszintére sikerült – emelte ki Halász Judit.

Az ötletgazdák a válogatás során a felvételek minősége helyett inkább azok tartalmára koncentráltak. Halász Judit elmondta, sajnos a vágás során számos igazán jó filmrészletet kellett kihagyni. „A beérkezéstől folyamatosan néztük az anyagokat, igyekeztünk kiválogatni a legerősebb történeteket, amelyek a film gerincét alkothatják. Ebből adódóan sok visszatérő karakter van. A közösségi anyagok izgalmasan tagolják a profi stábok filmjeit” – a karakterek között taxisofőr, az országot hosszú időre elhagyó lány, idős színész, hagyományőrzők és még egy malac is felbukkan. Emellett egy stáb a Bazilikában a háttérből követte végig az újévi ceremóniasorozatot és Gájer László atya beszédének formálódását.

A filmesek az év utolsó napját mindössze apropóként kezelték, a fókusz az országban élő emberek színességének bemutatásán volt. Mindezek ellenére a Szilveszter összes kelléke felbukkan a filmben. „Sok személyes és vicces filmrészlet érkezett be. A felvételek meglepően őszinték” – Kálmán Mátyás hozzátette, emellett számos exhibicionista alkotás érkezett. „Olyan pillanatokat válogattunk ki, amelyek spontánnak tűnnek, ahol mintha csak véletlenül lenne jelen a kamera. A fiatalok végre elkezdtek magukról és a környezetükről forgatni” - Halász Judit hozzátette, a kimaradt jelenetek online felületen lesznek elérhetőek.

Az ötletgazdák, mivel nem kerülhettek be a hagyományos finanszírozási rendszerbe, mindössze diákhitelükből kívánták megvalósítani a filmötletet. „Éreztük, hogy gyorsan meg kell csinálni ezt a friss ötletet. Később szerencsére két szponzor beszállt a projektbe. Így szerencsés esetben nullára hozzuk ki a filmet” – Kálmán Mátyás az anyagi haszon helyett a hihetetlen tanulási folyamatot emelte ki eredményként.

A Fluor Tomi és Zacher Gábor által segített promóidőszakot követően december 30-án, 16 helyszínen mutatják be a BÚÉK-ot. A rendezők kiemelték, a plázák helyett inkább kultúrházakban és nagyobb mozikban tekinthető meg a dokumentumfilm. „Mivel egy szezonális projektről beszélünk, így a premiert követően maximum még pár napig tekinthető meg a film. A bemutatót egy országos, közösségi eseménnyé szeretnénk tenni – akár a film elkészülését. Éppen ezért a bemutató ingyenes vagy nagyon olcsó lesz” – Halász Judit hozzátette, ezt követően online elérhető lesz a BÚÉK.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk