Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. November 25. 22:39, szombat | Helyi
Forrás: naphire/vezess/web/zsuffa csaba

Brutál bírságot kaphatnak a gyalogosok is – A KRESZ mindenkire vonatkozik

Brutál bírságot kaphatnak a gyalogosok is – A KRESZ mindenkire vonatkozik

A szabálytalanul átkelő gyalogosokat is megbírságolhatják, és ha esetleg baleset lesz a tiltott helyen átkelésből, még nagyobb baj lehet belőle.

A gyalogos nem zavarhatja az autós forgalmat. Tehát ha nincs átkelési lehetőség a közelben, akkor ugyan átkelhet az útvonal esetében a kereszteződés meghosszabbított vonalában, azonban két dologra figyelnie kell: meg kell győződnie arról, hogy nem veszélyes az áthaladás, és vigyáznia kell arra, hogy az autósoknak ne kelljen lassítaniuk vagy elkormányozniuk.

Ahol a közelben van zebra, vagy más gyalogátkelőhely, a gyalogos köteles ott átmenni.

Korábban a rendőrség is többször felhívta a figyelmet arra, hogy a gyalogosokra is vonatkoznak szabályok, és kötelesek betartani azokat. Rémisztő adatokat is közöltek egy korábbi akciónál: a gyalogosokat érintő baleseteken belül a korábbi években 900-1000 balesetet maguk a járókelők okozták, ez az elmúlt két évben valamelyest csökkent, nagyságrendileg 600-ra.

Ez azt jelenti, hogy az őket érintő balesetek több mint 30 %-át maguk a gyalogosok idézték elő.

Sőt, a gyalogosokat is ugyanúgy megbüntetik, ha elkapják őket: ha például valaki gyalogosan megy át a piros jelzésen, akkor szabálysértés miatt 5 000-től 150 000 forintig terjedő pénzbírsággal büntethetik.

De hasonló összegre számíthatnak, akik nem kijelölt helyen kelnek át, a büntetés mértéke az eset kirívóságától függ - minél nagyobb veszélyt okoz az illető, annál magasabb a büntetés.

Mióta vannak gyalogátkelőhelyek?

Azt, hogy a világ első gyalogátkelője hol volt, azt csak találgatni lehet. Állítólag már az etruszkoknál is létezett járda és a római korban az úttest szintjéből kiemelkedő köveken lehetett átkelni az úton. Sőt, Rómában annyira a gyalogos közlekedés biztonságán volt a hangsúly, hogy Julius Caesar idejében napkeltétől napnyugtáig pár kivételtől eltekintve, nem is volt szabad kocsival közlekedni a város útjain.

A világ első, fehér sávozású gyalogátkelőjét – zebráját – az Egyesült Királyságban, Londonban alakították ki, 1951. októberében. Érdekes, hogy a gyalogos forgalmat irányító fényjelző berendezést már jóval korábban, 1933-ban is használtak Koppenhágában.

Az, hogy a gyalogátkelőhelyen a gyalogosnak van elsőbbsége csak 1964-ben került be a szabályok közé, ekkor írták elő a járművezetőknek, hogy a gyalogátkelőhelyeket fokozott óvatossággal közelítsék meg és szükséges esetben álljanak meg, hogy a gyalogosok biztonságban áthaladhassanak.

Az akkor még autócentrikus, a közúti forgalom akadálytalanságára törekvő szabályozás miatt az előírás bevezetése után számos városban sorra szüntették meg a zebrákat, hogy azok ne lassítsák a forgalmat, Nyugat-Berlinben például 1990-ig a korábbi 700-ról durván tizedére, 75-re csökkent a gyalogátkelőhelyek száma.

A világ leghíresebb zebrája a londoni Abbey Roadon, ahol a Beatles legendás lemezborítója készült.

InfoNógrád híroldal csoport - mi kíméljük bolygónkat!Nincs hírlevél felitratkozás és a híreket reklámok nélkül adjuk ...

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃 ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK!

Csatlakozzon: https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 18:18, vasárnap | Helyi

Ökölvívó Eb - Bernáth Attila ezüstérmes.

Az 51 kilogrammban szereplő Bernáth Attila ezüstérmet nyert vasárnap a belgrádi ökölvívó Európa-bajnokság zárónapján, miután a fináléban veszített.

2024. Április 28. 17:21, vasárnap | Helyi

Labdarúgó NB I - Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda.

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójában, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.