Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. December 20. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Biztonságosabbak a karácsonyi szezonális élelmiszerek

Biztonságosabbak a karácsonyi szezonális élelmiszerek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálásával zajlik idén is a karácsonyi szezonális élelmiszerek biztonságának a vizsgálata, az eddigi tapasztalatok kedvezőbbek a tavalyinál - mondta Zsigó Róbert. A vizsgálatok kiterjedtek az élelmiszer előállító helyekre, a forgalmazókra, a vendéglátóhelyekre, valamint az állatszállítmányokra is - olvasható a Földművelésügyi Minisztérium közleményében.

Az egész decemberben tartó vizsgálat félidején, a hónap közepéig 2687 ellenőrzést végeztek, 32 alkalommal figyelmeztettek az ellenőrök, 70 esetben pedig - összesen - 12,2 millió forint bírságot szabtak ki - ismertette a főbb adatokat az államtitkár.

A vizsgálatok kiterjedtek az élelmiszer előállító helyekre, a forgalmazókra, a vendéglátóhelyekre, valamint az állatszállítmányokra is. A kiemelt termékek közé tartozott a friss hús, a halak, a füstölt és az édesipari termékek, a méz, a borok és a pezsgőt, valamit a déligyümölcsök.

Az államtitkár kiemelte: higiéniai hiányosságokat az ellenőrzések 4,5 százalékában találtak, egy éve ez az arány 5,5 százalék volt. A termékek minősége 1,9 százalékos arányban nem volt megfelelő, a tavalyi 2,9 százalékkal szemben. Az idén a vizsgált élelmiszerek 1,5 százaléka nem volt nyomon követhető, egy éve ez az arány is magasabb, 2,1 százalék volt. A megvizsgált 10 098 élelmiszerminta 1,6 százalékát kellett kivonni a forgalomból, ennek a mennyisége 3,1 tonna volt.

A kistermelői élelmiszer-feldolgozást és értékesítést azért vizsgálják, hogy kiszűrjék a regisztrációval nem rendelkező kistermelőket - tette hozzá az államtitkár. Ilyen ügyben eddig 15 esetben kellet eljárni. Zöldséget és gyümölcsöt 285 forgalmazónál ellenőriztek a hatóságok szakemberei, ebben a körben 38-esetben szabtak ki bírságot, összesen egymillió forint összegben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során