Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Október 14. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Berobbant az üzemanyagpiac

Berobbant az üzemanyagpiac

A gazdaság erősödését jelzi, hogy az év első kilenc hónapjában 7,6 százalékkal több gázolaj fogyott, mint az egy évvel azelőtti azonos időszakban. Ötödével nőtt a prémium üzemanyagok iránti kereslet, és csak nem akar kikopni a piacról a 98-as benzin sem - írja aVilággazdaság.

Az év első kilenc hónapjában tovább nőtt a hazai üzemanyag-fogyasztás, mégpedig minden termék esetében, derül ki a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) összesítésből. A teljes értékesítés 2,17 millió liter volt, ami 5,4 százalékos bővülést takar. A számok még kedvezőbbek a nyilvánosságra nem hozott részadatok fényében. „Az idén egyetlen olyan hónap sem volt, amikor akár egyetlen üzemanyag-féleségből is csökkent volna a felhasználás, és növekedést mutatnak a külön-külön nem közzétett negyedéves számok is” – válaszolt a Világgazdaságnak Wilde György, a MÁSZ főtitkára. A szakember emlékeztetett arra, hogy egy hosszan tartó mélyrepülést követően kezdett növekedni a fogyasztás a múlt év második felében. A bővülés első hat hónapjának adatai éppen az alacsony bázis miatt még nemigen utalhattak a piac élénkülésére, csak arra, hogy túl vagyunk a mélyponton. Wilde György azonban az idei forgalomjavulást egyértelműen a gazdasági növekedésnek tudja be. Elsősorban ugyanis a gázolaj értékesítése nőtt – 7,6 százalékkal 1,26 milliárd literre –, vagyis a fuvarozók vásároltak jóval több üzemanyagot, miközben jellemzően dízeles autókból állnak a vállalati flották is. A benzineladások szerényebb – 2,6 százalékos – emelkedése viszont nem elég ahhoz, hogy abból arra következtessünk, a lakosság vásárlóereje is növekedett az idén.

A harmadik negyedéves értékesítési adatok egyik érdekessége a 98-as oktánszámú benzineladások 5,4 százalékos bővülése. A 98-as minőség elvben évek óta visszaszorulóban van, a vizsgált három negyedévben együtt ötmillió liter sem fogyott belőle. Egyes töltőállomásokon már meg is szüntették az értékesítését, több helyen viszont nem, mert van egy vásárlóréteg, amely makacsul ragaszkodik hozzá.

A másik érdekesség a prémium benzinek és a prémium gázolajok diadalmenete. Az előbbiből 21,2 százalékkal, az utóbbiból 22,6 százalékkal kelt el több mint 2013 azonos időszakában. (Ez mennyiségben 25,6 millió, illetve 58,7 millió litert jelent.) A növekedés – az értékesítési stratégiák javulásán túl – annak a vásárlói rétegnek az erősödését is mutatja, amely mindenből megveheti, amit a legjobbnak gondol.

A MÁSZ által közzétett adatok a hazai piac mintegy 80 százalékáról adnak képet, mert a nagy, márka nélküli, úgynevezett fehér kutak nem tagjai a szervezetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.