Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Október 29. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Béremelés kafetéria helyett

Béremelés kafetéria helyett

Várhatóan mérséklődik a béren kívüli juttatások igénybevétele és ezzel együtt az érintettek jövedelme, ha a kabinet valóban megemeli jövőre az adókedvezményt élvező kafetériaelemek után fizetendő közterhet. A beterjesztett adótörvény-tervezet szerint 35,7-ről 51,17 százalékra emelkedne az állam által támogatott kafetéria-elemek – köztük az Erzsébet-utalvány, a Szép-kártya és helyi közösségi közlekedési bérletének – közterhe - írja a Magyar Nemzet.

A Cafetériatrend.hu gyorsfelmérése szerint a béren kívüli juttatások formájában kapható munkavállalói keret átlagosan nettó 19,2 százalékkal csökkenne 2015-re a közterhek emelkedésének következtében. A szakportál 217 munkaadó megkérdezésével készült felmérése alapján a válaszadók 42,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jövőre is adna ilyen juttatást a munkatársainak, de csökkentenék azok értékét. Így a munkáltató ugyanannyi pénzt fordítana kafetériára 2015-ben is, de a dolgozók kevesebbet kapnának meg belőle. Mivel jobbára a nagyobb cégek választanák ezt az utat, így az érintett munkavállalók 72,3 százalékánál valósulna meg. A válaszadók 18,4 százaléka – akik az érintett dolgozók 14,9 százalékát foglalkoztatják – a most kafetériára fordított költségkeretet jövőre számfejtett bérként fizetné ki a dolgozóinak. Ebben az esetben azonban körülbelül 30 százalékkal csökkenne a pluszjuttatások nettó értéke. A megkérdezett cégek 24 százaléka – munkavállalók közel hét százalékát foglalkoztató kisebb vállalkozások – nem biztosítana a jövőben ilyen juttatást.

A felmérés alapján várható jövedelemcsökkenés lehetőségét több, a tervezet előkészítését ismerő kormányzati forrás sem cáfolta. Mint a lap megtudta, pontos kalkulációk egyelőre nincsenek arra vonatkozóan, hogy mennyivel csökken a támogatott kafetériaelemek forgalma, valamint hogy mekkora visszaesés várható a kiskereskedelemben és ezzel együtt az áfabevételeknél.

Az ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a belföldi turizmust serkentő, havi több milliárd forintos forgalmat produkáló Szép-kártya piacán lesz a legnagyobb visszaesés, ami mindenképp rossz hír a vendéglátóiparban. Szintén visszaeshet az önkéntes magánnyugdíjpénztárak népszerűsége, valamint a BKV-bérletek biztosítása, az Erzsébet-utalvány terén ugyanakkor mérsékeltebb csökkenést várnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során