Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. November 29. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: infonograd

Bemutatták a TOP 50-et és átadták a kamarai díjakat Szécsényben

Bemutatták a TOP 50-et és átadták a kamarai díjakat Szécsényben

Pénteken Szécsényben, a Kubinyi Ferenc Múzeum dísztermében mutatták be a megye gazdasági életét elemző TOP 50 című kiadványt, valamint átadták a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) 2014. évi kitüntetéseit.

A rendezvényen – melyet jelenlétével megtisztelt dr. Szabó Sándor megyei kormánymegbízott és Miklóssy Ferenc, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke – dr. Tordai Péter, az NKIK elnöke köszöntötte a résztvevőket.
A TOP 50 kiadványhoz kapcsolódóan elsőként Nagyfalusi Sándor, a NAV Nógrád Megyei Adóigazgatóságának igazgatója tartott előadást. A szakember bevezetőjében hangsúlyozta: a 2013-as összadatokhoz viszonyítva Nógrád megye gazdasági mutatói az országos átlag alattiak, a megye gazdasági leszakadása évről évre folyamatosan nő. Mint elmondta: magas a munkanélküliek aránya, sokan elvándoroltak a megyéből, hatalmas volt a jövedelmezőség-csökkenés, miközben a versenyszférában nem növekedett a foglalkoztatottak aránya. A TOP 50-be tartozó vállalkozásokról szólva – melyek a megye társasági adóalanyinak 1,4 százalékát jelentik – Nagyfalusi Sándor kiemelte, hogy e cégek értékesítési forgalma javult.

Az idei esztendő első kilenc hónapjának megyei gazdasági mutatóit summázva az igazgató elmondta, hogy 2014. első háromnegyed évében élénkülés tapasztalható szűkebb pátriánkban, melyet jól érzékeltet, hogy negyedévenként – a beruházások eredményeként – 3-3 milliárd forintos invesztícióra került sor Nógrádban.
A gazdasági fórum második előadásában Miklóssy Ferenc foglalta össze Magyarországnak az Európai Unióban elfoglalt gazdasági szerepét, összevetésben az egykori keleti tömb és az unió összes országának mutatóival. A szakember részletesen tájékoztatott a kutatás-fejlesztés területén tapasztalható hazai és uniós folyamatokról, és beszélt a kamara gazdasági szerepvállalásának jelentőségéről is.
Az előadásokat követően adták át az NKIK elismeréseit. A Palócföld Gazdaságáért díjat kisvállalkozások kategóriában a salgótarjáni Nádasdi Elektronikai Kft. kapta a szakterületén 1989 óta végzett kimagasló tevékenységéért. Az elismerést Nádasdi Gyula cégtulajdonos-ügyvezető vette át. Közepes vállalkozás kategóriában a Palócföld Gazdaságáért Díjat a nagyoroszi székhelyű Knaus Tabbert Kft. érdemelte ki. A lakókocsikat gyártó német multicég magyarországi leányvállalata immár 21 éve dolgozik a szakma élvonalában, s ma már Izraelbe és Dél-Koreába is szállítja a Nagyorosziban készült gyártmányit. A díjat Botka József ügyvezető igazgató vette át.

A Nógrád Megye Szakképzésért díjat 2014-ben a bátonyterenyei Bátony Metál Kft. kapta. A társaság 1996-ban hat fővel kezdte meg a termelést, mára az alkalmazotti létszáma – a folyamatos fejlesztések mellett – hatvan főre emelkedett. A cég folyamatosan kapcsolódott be a szakmunkások képzésébe, s ma már nappali tagozatos tanulók gyakorlati képzőhelyeként is elismerést vívott ki magának. A díjat Pintér Lajos ügyvezető igazgató vette át.

Címkék: top50

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.