Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. December 06. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Bátor riporternő a háborúk poklában

Bátor riporternő a háborúk poklában

A magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport tizenkét jeles képviselője vehette át a Prima Primissima Díjat Budapesten, a Művészetek Palotájában.

A sajtó kategóriában a Nógrád megyei kötődésű Al Ghaoui Hesna vehette át a rangos elismerést. A fiatal külpolitikai újságíró, szerkesztő, riporter az elmúlt években húsz országból, köztük a világ számos háborús övezetéből tudósította a Magyar Televízió hírműsorait.
Al Ghaoui Hesna szíriai édesapja és magyar édesanyja orvosok, akiket hivatásuk évekig Salgótarjánhoz kötött, így Hesna és húga, Naima – aki a Nemzetközi Vöröskereszt munkatársa – a nógrádi megyeszékhelyen nőtt fel.
A középiskolai tanulmányait Szolnokon, a magyar–angol két tanítási nyelvű Varga Katalin Gimnáziumban végezte, közben – jó tanulmányi eredménye révén – 16 évesen, a Soros Alapítvány ösztöndíjával az Egyesült Államokban, egy portlandi magán-középiskolában tanult.
Művészeti pályára készült: rajzolt, festett és novellákat írt, de hazatérve az Eötvös Loránd Tudományegyetem állam- és jogtudományi karán, majd Budapesten és Tunéziában arab szakon szerzett diplomát. Arabul, angolul és franciául beszél.
A jogi diploma megszerzése után a Népszabadságnál külpolitikai újságíróként kezdett dolgozni. Nyelvtudása és családi kötődései révén elsősorban a közel-keleti térség iránt érdeklődik. Jelenleg a Magyar Televízió riportere, rendszeresen tudósít a nagyvilág háborús övezeteiből.
Riportfilmjeivel kétszer nyert Kamera Hungária-díjat. A Gázai-övezetben forgatott, Brother Blood Bullet című riportja bekerült a monte-carlói televíziós fesztivál döntőjébe. A libanoni palesztin menekülttáborokról készített riportjával 2008-ban harmadik helyezést ért el a CNN World Report pályázatán. A gyerekhalandóságról Ugandában forgatott, A néma bölcsők című filmjét tavaly bemutatták az Al-Dzsazira televízió nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválon. Idén A halál illata című alkotása részt vett a monte-carlói televíziós fesztiválon.
A háborús konfliktusok helyszíneinek megrázó hétköznapjairól tett vallomásait Háborúk földjén címmel, riportkönyvben jelentette meg 2010-ben. A magyar Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány felkérésére a Millenniumi Fejlesztési Célok jószolgálati nagykövete.

Címkék: Al Ghaoui Hesna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Ismét jótékonysági koncert Nógrád vármegyében.

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége részére ajánlották fel.

2024. Április 25. 14:21, csütörtök | Helyi

Egyhangúlag elfogadták a beszámolóját.

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése előtt értékelte a rendőrkapitányság tevékenységének elmúlt egy évét Bárnai Balázs rendőr alezredes, kapitányságvezető.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

A közgyűlés előtt számolt be Nógrád vármegye rendőrfőkapitánya.

A beszámolót egyhangúlag elfogadta a képviselőtestület.

2024. Április 25. 08:44, csütörtök | Helyi

Kétnapos állásbörze a Corvinus Egyetemen.

Kétnapos a Corvinus Egyetem idei karrierexpója, ahol több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni szerdán és csütörtökön.