Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Március 29. 18:23, péntek | Helyi
Forrás: papageno/web/zsuffa csaba

Basquiat és Warhol közös munkája

Basquiat és Warhol közös munkája

Két festő, egy kép – Rekordot dönthet Basquiat és Warhol közös munkája. Címlapképünk: Jean-Michel Basquiat – Andy Warhol: Cím nélkül – forrás: Sotheby’s.

Májusban a Sotheby’s New York-i kortárs művészeti aukcióján kerül kalapács alá egy olyan festmény, amely egyszerre két világhírű és a műtárgypiacon egyenként is a legsikeresebbek közé tartozó alkotó keze nyomát viseli magán: az 1984-ben készített vásznat Andy Warhol, a popcsászár, és az utcai graffitisből lett festő, Jean-Michel Basquiat készítette.

Jean-Michel Basquiat (1960–1988) karib-amerikai brooklyni graffitis 1980-ban – éppen túl élete első kiállítási bemutatkozásán, ahol több más művész munkái között először volt látható egy galériában egy festménye – saját készítésű képeslapjaival járta az alsó-manhattani Soho utcáit, amikor egy étterem kirakatüvegén átpillantva meglátta az ott ülő Andy Warholt (1928–1987), akit akkor már az egész világ a pop császáraként tisztelt. Azonnal bement az általa is rajongva csodált mesterhez, és megmutatta neki a munkáit, amelyekből Warhol vásárolt is néhányat. Nem sokkal később Basquiat elment Warhol Factory-jába, vagyis a New York-i művészvilág egyik felkapott közösségi színhelyeként is működő műtermébe, de a nagy művész meglehetősen tartózkodóan fogadta a feltörekvő fiatalembert.

Jean-Michel Basquiat – Andy Warhol: Cím nélkül

Két évvel később, 1982 októberében azonban a svájci műkereskedő, Bruno Bischofberger (1940), aki ekkor már Basquiat képeit is árulta, ismét összehozta kettőjüket egy közös ebéden. Warhol aznap a következőket írta a naplójába: „Találkoztunk Bruno Bischofbergerrel (…). Magával hozta Jean Michel Basquiat-t. Ő az a gyerek, aki a Samo nevet használta, amikor Greenwich Village-ben a járdán üldögélt és pólókat festett. (…) Fekete, de egyesek azt mondják, hogy Puerto Ricó-i. Nem tudom… Megebédeltem velük, aztán (…) ő hazament, de két órán belül visszajött egy festménnyel, ami még nedves volt, és kettőnket ábrázol.”

Jean-Michel Basquiat: Két fej – forrás: Wikipedia

Ez a kép a Dos Cabezas (Két fej) című Basquiat-festmény, az egyetlen olyan műalkotás (közös fotóikat nem számítva), amelyik kettőjükről készült. (Ennek megfelelően 2010 novemberében a Christie’s New York-i árverésén 7.082.500 dollárért vette meg valaki.)

Hogy az ajándék-kép tette-e, vagy Warhol ekkor már meglátta a fiatal „kollégában” a tehetséget, esetleg – ahogyan ezt sok művészettörténész állítja – eddigre már igencsak szüksége volt saját „megrekedt” művészetének megújulásához a karibi gyökerű életérzést és a New York-i street art graffiti-technikáját minden gátlás nélkül összevegyítő fiatal művésztől érkező „vérfrissítésre”, azt nem tudjuk, de tény: ettől fogva egészen a popcsászár haláláig nagyon szoros baráti kapcsolatban álltak, sőt 1983 és 1985 között szinte folyamatosan együtt is dolgoztak a Factory-ban. (És ezalatt természetesen Warhol hírneve is igencsak jótékonyan hatott Basquiat egyre meredekebben felívelő karrierjének alakulására.)

Warhol és Basquiat közös kiállításának plakátja – forrás: Swann Auction Galleries

Ezek alatt az évek alatt nemcsak számos portrét készítettek egymásról, de jónéhány képet festettek közösen is. (Ezeknek az első nyilvános bemutatása 1985-ben a New York-i Shafrazi Galériában megrendezett kiállításukon volt; ennek az eseménynek egy Warhol által alá is írt plakátját 2020 februárjában a Swann Auction Galleries egyik árverésén 3000 dollárért adták el.) Ezek közül a „négykezes” munkák közül a jelenlegi legdrágább az az 1985-ös Zenith (Zenit) című nagyméretű, csaknem háromszor több mint hat és fél méteres vászon, amelyért 2014 májusában a Phillips New York-i árverésén 11.365.000 dollárt fizetett ki a licitek nyertese.


Jean-Michel Basquiat – Andy Warhol: Zenit – forrás: Phillips

Most viszont májusban minden bizonnyal meg fog dőlni ez a „közös” rekord, amikor is a Sotheby’s New York-i kortárs művészeti aukcióján kalapács alá kerül majd ugyanennek a sorozatnak egy másik, 1984-ben készült, Cím nélküli darabja. Ez a kép is szerepelt már egyszer árverésen, méghozzá 2010-ben, akkor is a Sotheby’snél és ugyancsak New Yorkban, amikor is 2,65 millió dollárért talált vevőre. Most viszont a ház már 18–25 millió dolláros becsértékkel fogja kínálni. És bár ez az összeg nagyon messze van a két művész jelenlegi egyéni aukciós ár-rekordjaitól – Warholé 195.040.000 dollár; Basquiat-é 110.487.500 dollár –, azért a két művész közös alkotása minden bizonnyal komoly harcot hoz majd az érte versengő gyűjtők között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.