Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Október 31. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Balassagyarmat ingyen ad helyet a Nógrád megyei önkormányzatnak

Balassagyarmat ingyen ad helyet a Nógrád megyei önkormányzatnak

Balassagyarmat önkormányzata egyhangúlag szavazta meg csütörtökön, hogy ingyenesen adja használatba a Nógrád megyei önkormányzat számára szükséges helyiségeket a vármegyeháza épületében.

Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP) polgármester a szavazás előtt történelminek nevezte a pillanatot, Lombos István MSZP-s képviselő pedig azt mondta: az október 22-ei döntés nem fogja úgy meghatározni Balassagyarmat és Nyugat-Nógrád jövőjét, mint tette az előző 65 év, de mindenképpen rehabilitáció. Arról, hogy a Nógrád megyei önkormányzat székhelyét Salgótarjánból Balassagyarmatra helyezik át, október 22-én döntött a megyei képviselők többsége.
A 12 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül elfogadott városi határozat értelmében várhatóan a jövő év elején ülésezik először a megyei közgyűlés Balassagyarmaton. Akkorra készülnek el a közgyűlés és hivatala által igényelt helyiségek – tanácskozóterem, titkárság, huszonöt önálló iroda, szerverszoba, raktárak, irattár, informatikai és telefonhálózat, garázsok, parkolók – kialakításával, felújításával. Ennek költségeit Balassagyarmat önkormányzata fizeti, amely erre a célra 35 millió forintot biztosít idei költségvetésében.
A városi tulajdonban lévő, hatezer négyzetméteres, emeletes, tetőtér-beépítésű klasszicista műemléképületben 1800 négyzetméternyi területet kap a megyei közgyűlés és hivatala.
Balassagyarmat 1949-ig Nógrád megye székhelye volt, ezt a rangot 65 éve vette el tőle és adta Salgótarjánnak egy minisztertanácsi rendelet. Emiatt fogalmaznak úgy a csütörtöki határozatban, hogy a megyei közgyűlés - mint a történelmi vármegye jogutódja - székhelyének áthelyezése „elsősorban jelképes: Nyugat-Nógrádot és Balassagyarmatot a lelkekben felemelő következménye van”.
Nógrád megye önkormányzata az október 22-ei alakuló ülésén úgy döntött az önkormányzati székhely áthelyezéséről, hogy fideszes képviselők szavaztak fideszes képviselők ellen, jobbikos jobbikos ellen, MSZP-s MSZP-s ellen – aszerint, ki él Balassagyarmaton vagy Salgótarjánban és a körzetükben. Az alakuló ülésen így rögtön leszavazta a többség a fideszes megyei elnököt, Skuczi Nándort, aki ellenezte az áthelyezést.
A csütörtöki balassagyarmati ülésen a megyei közgyűlést Barna János fideszes és Bablena Ferenc KDNP-s alelnök, valamint Barta László főjegyző képviselte. Medvácz Lajos polgármester mindhármukat a Civitas Fortissima – Balassagyarmat története írásban és képekben című könyvvel és a város zászlajával ajándékozta meg a szavazás után.

Címkék: közgyűlés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:00, szerda | Helyi

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre.

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek - közölte Magyar Turisztikai Ügynökség

2024. Május 01. 09:21, szerda | Helyi

Sok munkával indult a hét

Kizárta édesanyját egy második emeleti lakás teraszára két kisgyermek,Fűnyírás közben átvágtak egy gázcsonkot hétfő délután,Egy iskola tetejére szakadt egy nagy méretű faág,

2024. Május 01. 09:00, szerda | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Május 01. 08:00, szerda | Helyi

Szép időben majálisozhatunk.

Azaz május elsején a napsütést időnként már felhők zavarják meg.