Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2024. Február 21. 07:27, szerda | Helyi
Forrás: index/web/zsuffa csaba

Azt mondják, hogy nyugodtan dönthetjük a feketét!

Azt mondják, hogy nyugodtan dönthetjük a feketét!

Egy új tanulmányban kimutatták, hogy számos jó hatása van a kávéfogyasztásnak: a magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, így nagy mennyiségű fogyasztása fittebb és erősebb fizikai állapothoz vezethet időskorban.

A kávéban található többféle B-vitamin (B1, B3, B5, B9), kálium, magnézium, kalcium, és foszfor is.

Miért szeretjük ennyire?A kávé a népszerűségét talán annak köszönheti, hogy felhasználása többfunkciós: élvezeti, serkentő, fájdalomcsillapító hatása is lehet, vagy a napot ritmizáló rutinelem.

A központi idegrendszert stimulálja, a fáradtságot elűzi, az agyműködés gyorsítja, a teljesítményt növeli.

A GYÓGYÍTÁSBAN RENDKÍVÜL SOKOLDALÚAN FELHASZNÁLHATÓ, ELLAZÍTJA A LÉGZŐSZERVI SIMA IZMOKAT, ÉLÉNKÍTI A KERINGÉST, DE HASZNÁLJÁK A SZÍV ERŐSÍTÉSÉRE IS. FÁJDALOMCSILLAPÍTÓKBAN, CELLULITISZ ELLENI TESTÁPOLÓKBAN, SZEMRÁNCKRÉMEKBEN IS MEGTALÁLHATÓ A KOFFEIN.

Kiürülésének ideje 2-től 7 óra közé tehető, attól függően, hogy milyen korú, súlyú, egészségi állapotú a kávéfogyasztó.

Ivásánál érdemes figyelembe venni néhány szabályt. Jobb, ha tejjel fogyasztjuk, mert a tejes kávé aminosavas antioxidánsai hatékonyabban harcolnak a gyulladásokkal, mint a csak polifenolosak.

Ha reggel kávét fogyasztunk, előtte (is) mossunk fogat, mert a savas lé gyengíti a fogak külső rétegét, így a fogmosás koptatja a fogak zománcát. Ha utána is fogat mosunk, érdemes félórát várni a súrolással.

Lassítja az öregedést

Magas antioxidáns-tartalma miatt az öregedés lassításában is szerepe lehet, egy új kutatás épp ezt vette górcső alá. Kiderült, ha minimum négy kávét fogyasztunk egy nap, akkor időskori állóképességünk, fizikai funkcióink lényegesen javulnak.

Egy felmérésben 12 583, 53 és 73 év közötti rendszeres és nagy kávéfogyasztót vizsgáltak, és kiderült, a minimum négyet bedöntő profik általában jelentősen jobb erőnlétnek örvendhetnek életük végén.

A NAGYOBB KÁVÉMENNYISÉGGEL MEGDUPLÁZÓDIK AZ ESÉLYE ANNAK, HOGY 70 ÉVES KOR UTÁN FITTEBBEK MARADTAK.

Kiderült, hogy olyan neurodegeneratív betegségek ellen, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór, hatásos védekező módszer lehet a kávéfogyasztás. A betegséget a mikrotubulusokhoz kapcsolódó tau fehérje felhalmozódása jellemzi, amit a presszókávé molekuláris összetétele megakadályozhatja.

Tehát nincs miért aggódni, a szenvedélyes kávéfüggők nyugodtan hátradőlhetnek a feketéjükkel, azonban mindig csak annyit fogyasszunk, amennyi jólesik.

A túlzott fogyasztást gyomorégéshez, idegességhez és végtagremegéshez is vezethet. Tudjuk, hogy kell megállni és tudjuk folytatni, úgy ahogy szervezetünk kívánja!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 07:02, péntek | Helyi

A magyar állami frankhamisítás, amellyel Franciaországot akartuk büntetni Trianonért

Egy évszázaddal ezelőtt az volt a hazafi, aki bűnözött. Aki nemzetközi botrányba sodorta hazáját a legmagasabbrangú politikusok tudtával. A hazaáruló bitangok pedig azok voltak,

2024. Május 03. 06:24, péntek | Helyi

128 éves a kisföldalatti

1896. 05. 03-án, Budapesten Ferenc József jelenlétében felavatták a földalatti vasutat, a \"kisföldalattit\".

2024. Május 02. 19:11, csütörtök | Helyi

Az anyák napja eredete és ünneplése

Az anyák napja a család egyik fontos ünnepe, amelyet számtalan módon lehet felejthetetlenné tenni évről évre. Mióta ünnepeljük, és mitől válhat különlegessé? Magyarországon május első vasárnapján az anyákat ünnepeljük.

2024. Május 02. 18:00, csütörtök | Helyi

Das Weltauto: lassan átalakul a magyarországi használtautó-piac.

A magyarországi használtautó-piacon jelenleg az alsó-közép kategória a legnépszerűbb, az élen még a korábbi évtizedek hagyományosan erős márkái állnak.