Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Október 25. 14:13, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Azerbajdzsán lett az ENSZ BT új tagja

Azerbajdzsán lett az ENSZ BT új tagja

Az ENSZ Közgyűlése megválasztotta hétfőn Azerbajdzsánt a Biztonsági Tanács (BT) új tagjának a 2012-2013-as időszakra. 16 szavazási forduló után Azerbajdzsán maradt az egyetlen jelölt, így megkapta a voksok kétharmadát.

A kaukázusi ország megválasztása előtt a kelet-európai régió másik jelöltje, Szlovénia visszavonta pályázatát, miután 16 szavazási forduló is eredménytelenül végződött a két ország közötti küzdelemben. Azerbajdzsán maradt az egyetlen jelölt, és ezután rögtön az első szavazás alkalmával megkapta a szükséges kétharmados többséget a Közgyűlésben: 155 szavazatot a 193-ból.

Nyugati diplomaták szerint könnyen lehet, hogy Azerbajdzsán mint BT-tag együtt fog szavazni olyan országokkal, amelyek nem szavazzák meg az Egyesült Államok és az Európai Unió kezdeményezéseit Irán vagy Szíria elítélésére. Egy meg nem nevezett szlovén diplomata a Reuters szerint hangot adott csalódottságának, miután országa visszavonta pályázatát. „Nem tetszik nekünk az, ahogy ez a kampány folyt, és az sem tetszik, ahogy ezeket a szavazásokat megtartották” – mondta.
Pakisztánt, Marokkót, Guatemalát és Togót már pénteken megválasztották a BT új, nem állandó tagjának. Az öt mandátumért folyó versengésben Pakisztán, Marokkó és Guatemala már az első fordulóban biztosította helyét a testületben. A kelet-európai régiónak fenntartott ötödik helyért Magyarország, Szlovénia és Azerbajdzsán indult. Magyarország 52 szavazatot kapott az első fordulóban, Azerbajdzsán 74-et, Szlovénia pedig 67-et, így Magyarország kiesett a versengésből. Ezután a két talpon maradt rivális között fej-fej melletti küzdelem kezdődött.

Az ENSZ 15 tagú Biztonsági Tanácsának öt, vétójoggal rendelkező állandó tagja van: az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország. A tíz nem állandó tagot kétévente cserélik, évente 5 poszt rotál. Bosznia, Brazília, Gabon, Libanon és Nigéria mandátuma december 31-én lejár, míg Dél-Afrika, India, Kolumbia, Németország és Portugália további egy évre a testület tagja marad.

A nem állandó tagok megválasztásához az ENSZ-közgyűlésben jelenlévő és voksoló tagállamok kétharmadának szavazatát kell elnyerni, ez mind a 193 tagállam képviselőinek megjelenése esetén 128 szavazatot jelent. Ha az első körben az egyik jelölt sem éri el a kétharmados többséget, második, illetve további fordulókat kell tartani a legtöbb szavazatot szerzett két tagállam között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése