Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. November 29. 13:30, kedd | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Advent idején is biztonságosan

Advent idején is biztonságosan

Karácsony közeledtével ugrásszerűen megnő a lakástüzek száma.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Nógrád Megyei Területi Tűzmegelőzési Bizottság ezért felhívja az emberek figyelmét a magukra hagyott égő gyertyák, adventi koszorúk és csillagszórók veszélyeire.

2012 óta folyamatosan csökken a lakástüzek száma, az ilyen esetek egyötödéhez azonban még mindig az év utolsó egy hónapjában riasztják a tűzoltókat. Az otthon keletkező tüzek jelentős százaléka a konyhában alakul ki, ezért elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk néhány alapvető szabállyal, így például azzal, hogy az égő olajat tilos vízzel oltani. Fontos továbbá, hogy időben tudjunk reagálni a kialakult tüzekre, mert azok a lakásban található textíliákon és a karácsonyfán keresztül nagyon rövid idő alatt jelentős méretűvé nőhetnek. A kisebb tüzeket magunktól is megpróbálhatjuk eloltani, amennyiben azonban az meghaladja a képességeinket, haladéktalanul értesíteni kell a tűzoltókat a 105-ös vagy a 112-es telefonszámon, majd be kell zárni a tűz által érintett helyiséget.

A katasztrófavédelem ismételten felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy az adventi vasárnapokon, karácsonykor és szilveszterkor gyújtott gyertyákat, csillagszórókat egy percre sem szabad felügyelet nélkül hagyni! Mindig tartsuk szem előtt, hogy az adventi koszorú, a karácsonyfa, a hangulatvilágítás, a nem biztonságos égősor és a tűzhelyen felejtett étel a legkisebb óvatlanság esetén is könnyedén tüzet okozhat!

Hagyomány ilyenkor adventi házikót készíteni, amely lehet fából vagy papírból, és gyakran gyertya van a közepén, ami különösen tűzveszélyessé teszi. Ezen díszek elkészítésénél a látvány mellett a biztonságra is törekedni kell, a gyertyákat akár LED mécsesekkel is helyettesíthetjük, biztonságosabbá téve az ünnepkört.

Fontos, hogy a gyertyákkal díszített adventi koszorúkat és házikókat ne tegyük közvetlenül az asztalterítőre, helyezzünk alá nem éghető alátétet, ami megakadályozza a tűz továbbterjedését. Ugyancsak fontos, hogy úgy válasszuk meg ezen ünnepi kellékek helyét, hogy ne legyen semmi éghető anyag a közelükben. Egy függönyhöz közel lévő adventi koszorú könnyen komoly lakástüzet okozhat. Az égő gyertyákat pedig soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. Aki elektromos ünnepi dekorációval díszíti fel otthonát, húzza ki azokat, mielőtt elmenne otthonról, ezzel is megelőzve egy esetleges elektromos tűz kialakulását.

Fotó:http://verseskonyv.hu/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.

2024. Május 03. 08:58, péntek | Helyi

MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next, az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.