Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 16. 09:01, csütörtök | Sport
Forrás: InfoVáros | -Hajósi Miklós-

A Saturnusi kalandok!

A Saturnusi kalandok!

Saturnus Rally 2013. Ljubljana, Mitropa Rally Cup. Juhász Csaba - Szántó Szabolcs, Renault Megane RS. Szántó Szabolcs navigátor beszámolója a hétvégi Saturnus Rallye-ról.

- Már második alkalommal vágtunk nekia számunkra idegennek mondható nehéz Rallyszakaszoknak. Tavaly Honda Civic-kel, idén egy Renault Megane RS turbóval. Ez egy új fejlesztésű rally autó.A Saturnus Rally a Mitropa Kupa harmadik futama volt. Nagy hagyományokkal rendelkező verseny, amit az is fémjelez, hogy 36.-ik alkalommal rendezték meg Szlovénia fővárosában Ljubjanában. Összesen 11 gyorsasági szakasz várt ránk 5 különböző pályán (és egy szuperspeciál) amit magában a városban rendeztek meg.

Hatalmas volt az érdeklődésa verseny iránt, elég erős nemzetközi mezőny jött össze pl: Gassner a német rallybajnok is ebben a sorozatban indult Junior csapatával együtt. A változékonyidőjárás idén is külön próba elé állított minket, a gumiválasztás szempontjából, mert hol zuhogó, hol szemerkélőesőben kellett teljesíteni a távot. Három gyorsasági szakasz megegyezett a tavalyival, de két gyorsaságiteljesen új volt. A gyorsasági szakaszok hossza nem hasonlító össze a magyar távokkal, hisz a legrövidebb is 10 km,a leghosszabb pedig 29.5 km. A gumiválasztáson múlt,milyen gyorsan tudunk menni.

- Csütörtökön felírtuk, és leellenőriztük a pályákat. Egy adott gyorson csak kétszer lehet tréningezni, amit a verseny rendezői szigorúan ellenőriznek, és szigorúan betartatják. A tiltott pályabejárás azonnali kizárással jár. A Saturnus Rally aszfaltverseny jellemzően, de gyorson belül murvás szakaszok is vannak amin ugyanúgy aszfaltgumival kell menni, nincs mód cserélni.

Pénteki nap délelőttje gépátvétellel és a délután márszuperspeciállal folytatódott, amire figyelni kell, mertbeszámít a verseny értékelésébe.

- A szombati rajtidő ennek eredményén múlik. A szombati nap már az éles versenyről szólt,három különböző gyorsasági szakaszon ment a viadal,zuhogó esőben. Sajnos csak olyan vizes gumink volt, amiről utólag kiderült, hogyöreg, megkeményedett a futófelülete,és emiattelégtelen volt atapadás. Ennek köszönhetően fékezésnél az autó felúszott a vízen, kigyorsításnál pedig vagy álltunk egy helyben, vagy a kanyarral ellenkező irányba indult el a kocsi. Összeszokottságunknak, versenyrutinunknak köszönhetően megoldottuk a helyzetet, de sok időt vesztettünk. Ráadásul az ötödik gyorsaságin kaptunk egy jobb első defektet ami további időveszteséget okozott. Három km-t mentünk így, kiértünk a gyorsaságiról, megpróbáltunk gumit cserélni, de a gyorsemelő elromlott, így a helyi tűzoltókocsiból kértem kölcsön emelőt. Ennek ellenére sikerült teljesíteni az első napot ha nehezen is.

- Vasárnap kétszer várt ránk egy 12 és egy 25,5 km-es gyors. Mind a két gyors új volt, nem mentünk még soha rajta az eső elállt, sajnos nem egész napra. Az első körre intermedia gumit raktunk fel, ami biztosította a megfelelő tapadást. Ennek ellenére az egyik kanyarkombinációba túl gyorsan érkeztünk, és így meglátogattuk a partoldalt. Szerencsére az autónak komolyabb baja nem lett, tovább tudtunk menni. A második gyorsaságit baleset miatt kivették etap-ba, átlagolták az időnket, amivel ismét rosszul jártunk. A következő körre ismét eleredt az eső, feltettük az elöregedett vizes guminkat, és vártuk a "jószerencsét", ami nem jött el, mert gyorsan nem tudtunk menni.

Mindenért kárpótolt a versenyzőtársak segítőkészsége.

Még így is abszolút 18.helyen értünk célba. Ami nem rossz egy új autóval, amivel most menünk élesben igazán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:22, hétfő | Sport

Ultrabalaton - Rekordok várhatók a 211 km-es versenyen

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén, a 18. alkalommal sorra kerülő NN Ultrabalatonon, amelyet csütörtöktől vasárnapig rendeznek meg balatonfüredi versenyközponttal.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.