Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Február 09. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

A salgótarjáni biomassza erőmű a káros beruházások listáján

A salgótarjáni biomassza erőmű a káros beruházások listáján

Öt hazai beruházás is rákerült a káros közép-kelet-európai beruházások térképére a Föld Barátai Európa és a Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat felmérése szerint.

A felmérésről szóló, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a bankfigyelő hálózat által kiadott közlemény szerint jelentős környezeti és társadalmi károkat okozhatnak egyes uniós eurómilliárdokkal finanszírozott nagyberuházások. A káros projektek között öt magyarországi beruházás is szerepel, köztük például a folyamatban levő 4-es metró és a tervezett salgótarjáni biomassza erőmű projektje.
A tanulmány 33 káros és problémás projektet tárt fel a régióban, összesen 16,5 milliárd euró értékben. A bolgár, cseh, észt, lengyel, macedón, magyar és szlovák projekteket felvonultató listában többek között természetvédelmi területeket átszelő autópályák, hulladékégetők és repülőterek szerepelnek, amelyek megvalósítása folyamatban vagy tervben van az Európai Unió költségvetéséből
Magyarország öt nagy beruházással szerepel a térképen: a 4-es metró beruházásával és a tervben lévő Duna-Tisza-csatornával, a Duna hajózhatósága projekttel, a csongrádi vízlépcsővel, és a salgótarjáni biomassza-erőmű létesítésével.
A közlemény szerint a projektek megvalósítása súlyos károkat okozhat, köztük a megnövekedő légszennyezést, a biológiai sokféleség csökkenését, illetve növekvő árvízveszélyt.
Az 1995-ben alakult bankfigyelő hálózat egy olyan nemzetközi civil szervezet, amelynek jelenleg 12 országból vannak tagjai Közép- Kelet Európa és a Balkán térségéből. A hálózat célja, hogy figyelemmel kísérje a nemzetközi pénzügyi intézmények tevékenységét és működőképes, alternatív javaslatokkal álljon elő. A Magyar Természetvédők Szövetsége 2003-tól működik együtt a Bankfigyelő Hálózattal.

Képünk illusztráció.

Címkék: biomassza

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.