Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. December 30. 13:59, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos feladatokról határozott a kormány

A paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos feladatokról határozott a kormány

A kormány áttekinti a nukleáris létesítmények előkészítését, megvalósítását, működését érintő hatósági eljárásokra vonatkozó és az ezekhez kapcsolódó jogszabályokat, aktualizálják azokat és megteremtik a szabályok közötti összhangot.

A paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos egyes feladatok meghatározásáról szóló, Magyar Közlönyben hétfőn megjelent kormányhatározat szerint a beruházást a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt fontosságú és az energiaellátás biztonsága szempontjából alapvetően szükséges beruházásnak tartja a kormány.
A megvalósítás elősegítése érdekében az érintett miniszterek egyebek mellett javaslatot tesznek a beruházással összefüggő hatósági eljárásokban hatáskörrel rendelkező hatóságok szakmai felkészítéséhez, továbbá anyagi és humán erőforrásainak rendelkezésre állásához szükséges intézkedésekre.
A kormányhatározat szerint a beruházás megvalósítása során a hazai energetikai ipar versenyképességének fokozásával biztosítható a legnagyobb mértékű beszállítói arány, ennek érdekében beszállítói programot indítanak, amelynek szervezeti kereteit és forrását biztosítják.
Annak érdekében, hogy a beruházás megvalósításához szükséges, megfelelő műszaki-tudományos szakértelemmel bíró szakember álljon rendelkezésre, külön kutatás-fejlesztési célprogramokat indítanak, emellett intézkedéseket tesznek a további humán erőforrás megteremtése érdekében.
A kormányhatározat szerint a műszaki kutatás-fejlesztésben való részvétel megfelelő alapot ad a hazai, a tervezésben, gyártásban, szerelésben, építésben, kivitelezésben jártas intézmények, vállalkozások felkészülésére a beruházásban való közreműködéshez, ezért indokolt, hogy ezek a vállalkozások részt vegyenek egy lehetőleg magyarországi telephelyen épülő, IV. generációs kutatóreaktorhoz kapcsolódó, üzemanyagot vizsgáló laboratórium építésében.
A kormány szükség szerint, de legalább félévente jelentést kap majd az új blokk(ok) létesítésének végrehajtásáról, különösen annak műszaki-nukleáris biztonsági, pénzügyi-költségvetési, társadalmi, média, gazdasági és foglalkoztatáspolitikai vonzatairól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során