Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Június 01. 10:30, csütörtök | Helyi
Forrás: NMKI

A legfontosabb tudnivalók a kéményseprésről

A legfontosabb tudnivalók a kéményseprésről

Ki sepri a kéményt?
A lakossági kéményseprést minden Nógrád megyei lakóházban a katasztrófavédelem kéményseprői végzik, kivétel ez alól az a lakás, ahová gazdálkodó szervezet van bejegyezve. A kéményeket nem a tűzoltók ellenőrzik, a sormunkát változatlanul kéményseprők végzik.

Mikor jön a kéményseprő?
A lakossági sormunka egész évben folyamatos. Gázüzemű és zárt égésterű tüzelő- és fűtőeszközök esetén kétévente, minden egyéb fűtőberendezés esetében évente jönnek a kéményseprők.

Mennyibe kerül a kéményseprés?
A lakossági sormunka ingyenes. A kéményseprő 15 nappal a sormunka előtt a postaládába dob egy értesítőt. Ha a megadott időpontban nincs otthon a kéménytulajdonos, újabb időpontról hagy értesítést. Ha a sormunkát a kéményseprő a második időpontban sem tudja elvégezni, akkor a kéménytulajdonosnak 30 napon belül egyeztetnie kell egy új időpontot, amikor elvégezhető a sormunka. Ezt megteheti online a katasztrófavédelem kéményseprőipari honlapjának Ügyfélszolgálat oldalán: www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat az Időpontfoglalás űrlap kitöltésével és elküldésével. Ezen az űrlapon az ügyfelek három olyan napot jelölhetnek meg, ami számukra a kéményellenőrzések elvégzésére megfelelő. Lehetőség van időpontegyeztetésre telefonon is, az ingyenesen hívható 1818-as központi telefonszámon a 9.1 menüpont nyomógombbal történő kiválasztásával. A harmadik, közösen egyeztetett időpontban elvégzett munkáért már ki kell fizetni a kiszállási díjat (néhányszáz forint), de nem készpénzben, hanem csekken, vagy átutalással. Soha ne adjon készpénzt a kéményseprőnek!

Mi a helyzet a vállalkozásokkal?
Ha egy lakásba gazdálkodó szervezet, vagy egyéni vállalkozó van bejegyezve, akkor a gazdálkodó szervezet kéményének tisztításáért fizetni kell.

Ha társasház egyik lakásába van cég, vagy egyéni vállalkozó bejegyezve, akkor a gazdálkodó szervezetnek nem kell külön megrendelnie a kéményseprést, a kéményseprő magától érkezni fog és a munka rá eső részét kell kifizetnie. Ha egy családi házba van bejegyezve cég, akkor az ingatlan használójának kell megrendelnie a kéményseprést a megyében működő kéményseprőcégek bármelyikétől.

Az ellenőrzés megrendelésének gyakorisága a tüzelőberendezés fajtájától függ. Zárt égésterű, gázüzemű fűtőeszközhöz csatlakoztatott kémény esetén kétévente, minden egyéb tüzelőeszközhöz csatlakoztatott kémény esetében évente kell megrendelni a szolgáltatást.

Nógrád megyében az alábbi cégek vállalják a gazdálkodó szervezetek kéményeinek ellenőrzését:

  • FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft.
  • Kéményseprőipari Kft.
  • Magyar Kéményseprő Kft.
  • Abakémény Kft.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.

2024. Május 03. 08:58, péntek | Helyi

MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next, az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.

2024. Május 03. 08:00, péntek | Helyi

Szeles, nyárias idő.

Erősen felhős lesz az ég, és sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, helyenként ismét előfordulhatnak hevesebb gócok.

2024. Május 03. 07:02, péntek | Helyi

A magyar állami frankhamisítás, amellyel Franciaországot akartuk büntetni Trianonért

Egy évszázaddal ezelőtt az volt a hazafi, aki bűnözött. Aki nemzetközi botrányba sodorta hazáját a legmagasabbrangú politikusok tudtával. A hazaáruló bitangok pedig azok voltak,