Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Május 08. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: MTI

A Ceredi művésztelep kortárs kiállítása Stuttgartban

A Ceredi művésztelep kortárs kiállítása Stuttgartban

Tizenöt kor­társ mű­vész a Nógrád me­gyei Cered köz­ség csa­lád­ja­i­nak tisz­ta­szo­bá­it mu­tat­ja a Balassi Intézet - Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ Stuttgart ga­lé­ri­á­já­ban.

A ki­ál­lí­tá­son be­mu­ta­tott tisz­ta­szo­ba­pro­jekt ke­re­té­ben ti­zen­öt kor­társ mű­vész ti­zen­öt Ceredi csa­lád tisz­ta­szo­bá­ját kap­ta meg "alap­anyag­ként". Az így lét­re­jött al­ko­tá­sok a vi­lá­gon egye­dül­ál­ló le­nyo­ma­tot ké­pez­nek a 21. szá­zad kor­társ mű­vé­sze­té­ről – egy kis nóg­rá­di fa­lucs­kát meg­örö­kít­ve az utó­kor szá­má­ra - ol­vas­ha­tó a Balassi Intézet MTI-hez el­kül­dött tá­jé­koz­ta­tó­já­ban.

Mint ír­ják, a nem­zet­kö­zi kor­társ kép­ző­mű­vé­sze­ti szak­ma egyik ran­gos ese­mé­nyé­vé vált a Ceredi Nemzetközi Kortárs Szimpózium; az észak-ma­gyar­or­szá­gi kis fa­lu­ban nya­ran­ta meg­ren­de­zett, egy­he­tes nem­zet­kö­zi mű­vész­te­lep cél­ja, hogy min­den év­ben egy, az adott év ku­rá­to­rai ál­tal meg­ha­tá­ro­zott, és a fa­lu­hoz va­la­mi­lyen mó­don kap­cso­ló­dó té­má­ra ref­lek­tál­ja­nak a kép­ző­mű­vé­szet esz­kö­ze­i­vel a vi­lág min­den tá­já­ról ér­ke­ző mű­vé­szek.

Az al­ko­tók éven­ként vál­to­zó te­ma­ti­ka alap­ján ké­szí­tik mű­ve­i­ket, de bi­zo­nyos kér­dé­sek még­is ál­lan­dó­ak: mi­lyen al­ko­tói ins­pi­rá­ci­ót kap­nak a több­nyi­re nagy­vá­ro­sok­ban élő mű­vé­szek egy el­szi­ge­telt kis fa­lu­ban? Hogyan gon­dol­ják to­vább a ka­pott üze­ne­tet, mi­lyen al­ko­tói vá­la­szo­kat ad­nak?

A tár­lat jú­ni­us 7-ig in­gye­ne­sen lá­to­gat­ha­tó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 08:58, péntek | Helyi

MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next, az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.

2024. Május 03. 08:00, péntek | Helyi

Szeles, nyárias idő.

Erősen felhős lesz az ég, és sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, helyenként ismét előfordulhatnak hevesebb gócok.

2024. Május 03. 07:02, péntek | Helyi

A magyar állami frankhamisítás, amellyel Franciaországot akartuk büntetni Trianonért

Egy évszázaddal ezelőtt az volt a hazafi, aki bűnözött. Aki nemzetközi botrányba sodorta hazáját a legmagasabbrangú politikusok tudtával. A hazaáruló bitangok pedig azok voltak,

2024. Május 03. 06:24, péntek | Helyi

128 éves a kisföldalatti

1896. 05. 03-án, Budapesten Ferenc József jelenlétében felavatták a földalatti vasutat, a \"kisföldalattit\".