Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2024. Január 12. 08:21, péntek | Helyi
Forrás: index/web/zsuffa csaba

A 2. Magyar hadsereg katasztrófája - Voronyezs 1943. 01. 12.

A 2. Magyar hadsereg katasztrófája - Voronyezs 1943. 01. 12.

1943. január 12-én elszabadult a pokol. Leszakadt az ég és lángba borult a hómező a Don partján, amikor megindult a Vörös Hadsereg gőzhengere és elsöpörte a magyar királyi 2. honvéd hadsereg

addigra már legyengült csapattesteit.

A magyar katonák hősiessége sem tudta megállítani az ellent. A fagyos hómezőkön gyilkos csata dúlt. 81 éve megkezdődött az a szovjet támadás, mely a 2. Magyar hadsereg katasztrófáját okozta.

A magyar 2. hadsereg gyalogos alakulata a Don-kanyarnál (Fotó: Nemzeti Fotótár)

1942.07.24-én érte el a Friedrich Paulus tábornok parancsnoksága alatt álló német hadseregcsoport a Dont.

Székelyek a Don-kanyarban

Ezt követően két részre bontották a hadsereget, egyik része a Kaukázus felé nyomult előre, és augusztus végére elérte a hegyvonulat magaslatait, azonban a Szovjet Hadsereg erőit nem sikerült a Kaukázusból kiszorítania.

A csapatszállító járművek és fogatok között két tiszti személygépkocsi halad az orosz sztyeppén (Fotó: Nemzeti Fotótár)

A másik része, amely a 2. német, a 2. magyar és a 8. olasz hadseregből állt, Sztálingrád ostromára vonult fel. Augusztus 8-án érték el a Volgát Sztálingrád térségében, majd megkezdődött a benyomulás az elővárosokba.

Súlyos utcai csatákban a németek megszerezték a város feletti uralom egy részét, a városközpontot azonban nem sikerült elfoglalniuk.

November 19-én indult meg a Vörös Hadsereg ellentámadása heves tüzérséggel és harckocsi támadásokkal, bezárult a gyűrű az ostromló német erők körül. Szovjet győzelemmel zárult a csata, és egyúttal döntő fordulatot eredményezett a háború menetében.

December 12. és 19. között a németek kísérletet tettek a bekerített erők felmentésére. Hitler elutasította a kitörésre vonatkozó kérelmet. 1943.01.02-án a németek elkezdték a visszavonulást a Kaukázusból. Január 12-én szovjet támadás indult a Donnál a 2. magyar hadsereg ellen.

Kétnapos csatában a magyar csapatok ellenállását megtörték, a katonák zöme részben a harc alatt, részben menekülés közben életét vesztette. Január 23-án a Szovjet Hadsereg visszafoglalta Voronyezst.

Január 31-én Sztálingrádnál Paulus serege a déli csoporttal letette a fegyvert, majd február 2-án az északi csoport is kapitulált. A sztálingrádi csata véget ért, döntő fordulatot hozva a háború menetében. A németek veresége a második világháború végének kezdetét jelentette.

A FELELŐSSÉG AZ ELEINKÉ, AZ EMLÉKEZÉS ÉS EMLÉKEZTETÉS KÖTELESSÉGE PEDIG A MIÉNK, AZ UTÓDOKÉ.

Címlapkép: A Don-kanyarban a II. világháború idején elesett és eltűnt magyar katonák emlékére emelt márványtábla a pákozdi Don-kanyar Emlékkápolna előtt 2017. szeptember 10-én. Fotó: Faludi Imre / MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 08:00, kedd | Helyi

Záporok, zivatarok jönnek.

Egy hidegfront hatására erősen megnövekszik a felhőzet, és több helyen várható eső, zápor, zivatar.

2024. Május 07. 04:26, kedd | Helyi

A magyar olimpiai csapat párizsi formaruhái

Élsportolók és hírességek mutatták be a magyar olimpiai csapat párizsi formaruháit. A Magyar Sport Napján tizenhat-tizenhat élsportoló és meghívott híresség mutatta be a magyar olimpiai és paralimpiai csapat formaruháit.

2024. Május 06. 08:18, hétfő | Helyi

Megtartották az Élet menetét Budapesten.

Megtartották az Élet menetét vasárnap, Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező, 20. alkalommal megrendezett séta résztvevői a Dohány utcai zsinagógától a Keleti pályaudvar előtti térre vonultak.

2024. Május 06. 08:00, hétfő | Helyi

Szeles, de napos, meleg hétkezdet.

Csupán fátyol- és kisebb gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, zápor, zivatar kialakulásának minimális lesz az esélye.