Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Február 20. 05:13, kedd | Helyi
Forrás: joy/web/zsuffa csaba

6 kutyafajta, amit nem jó ötlet lakásban tartani

6 kutyafajta, amit nem jó ötlet lakásban tartani

Egyes fajták igénylik a nagy tereket a rohangálásra, az udvart és a szabad levegőt; panellakásba, társasházba őket nem a legjobb ötlet választani. Valójában nincs két ugyanolyan személyiségű kutya,

de abban azért a szakértők egyetértenek, hogy bizonyos jellemvonások megtalálhatók az egyes fajtákban.

Ez az oka annak, hogy vannak, akik rendkívül függetlenek és nem viseli meg őket az, ha a gazdi a munka idejére egyedül hagyja őket otthon, de akadnak kifejezetten bújós fajták is, akik állandóan igénylik a társaságot.

Ezeket mind figyelembe kell venni, ha kutyát szeretnénk örökbe fogadni. Ahogy azt is, hogy az általunk kiválasztott kutyus mennyire viseli jól azt, ha egy társasházban él és napi két-három alkalommal mész ki vele sétálni. Ugyanis akadnak olyan fajták, akik nem igazán szeretik a négy fal közötti életet és inkább a nagy udvart, a rohangálásra elegendő helyet kedvelik.

Csau csau

A csau csau egy gyönyörű kutya, ráadásul a legidősebb fajták közé sorolják. Jellemzője, hogy sötét színű nyelve van, hatalmas bundája, és rendkívül domináns. A gazdájával szemben sokszor alázatos, de az idegenekkel elég bizalmatlan és annyira védi a saját területét, hogy hajlamos lehet az agresszívebb viselkedésre is. Ez azért is problémás, mert ha gyakran járnak a lakásodba barátok, ismerősök, a kutyád nem fogja elfogadni őket, ráadásul más kutyusokkal sem igazán jön ki.

Szibériai husky

Ez a fajta eredetileg munkakutya volt, ezért a génjeibe van kódolva, hogy állandóan csinálni akar valamit. Ha lakásban próbálod tartani, sajnos többször is találkozhatsz azzal a problémával, hogy tönkreteszi a bútorokat vagy rendetlenséget csinál, mert így próbálja levezetni a benne lévő rengeteg energiát.

A gyerekeket nagyon szereti és nem sokáig érzi jól magát egyedül, ezért folyamatosan szüksége van más emberekre, vagy akár állatokra, hogy ne váljon magányossá. Azt viszont jó, ha tudod, hogy a szibériai husky nagyon szeret szökdécselni, ezért csak erős kerítésekkel rendelkező udvarokba ajánlják.

Dalmata

A fekete pöttyeiről híressé vált kutyáról kevesen tudják, hogy hallási problémákkal küzd, ami sajnos a többségüknél valamilyen formában előbb-utóbb jelentkezik. Emiatt általában nehezebb őket tanítani, parancsokat kiadni, hiszen nem mindig értik meg, és ez félreértésekhez vezet.

A lakásban azért nem igazán érdemes egy dalmatát tartani, mert ez a fajta rendkívül energikus, igényli a szabad levegőt, a futkározást és ha ebből napi szinten csak néhányszor kap, akkor azt a négy falon belül fogja majd levezetni.

Agár

Az agárok messze híresek sportos fizikumukról, hiszen már nagyon régóta képezik ki őket különböző versenyekre. Noha ez a fajta ideális házi kedvenc lehet bárkinek, egy dolgot fontos tudnod: mivel nem szeretnek lassan battyogni, biztos, hogy minden sétánál futni indulnak és ha nem bírod tartani vele a tempót, az egy idő után fárasztó lehet.

Ez a fajta szeret a lakásban lenni a gazdájával, de nem állandóan, így az a legideálisabb felállás számára, ha kint és bent egyaránt kedvére lehet. Ami fontos, hogy igazi szabadulóművészek, azaz hacsak nem elég magas a kerítésed, gond nélkül át fogja ugrani.

Shar pei

Ez a fajtát korábban őrkutyaként is használták és ez a védelmező magatartás mai napig megtalálható benne. Hacsak kiskorától kezdve nincs kitéve más állatok és emberek társaságának, megfelelő szocializálásnak, felnőtt korára nem fogadja el őket. Ebből kifolyólag nem ők a legnyugisabb kutyák, akik jól viselnék a látogatókat és a zárt tereket.

Német juhászkutya

A világ legokosabb kutyái közé tartozik a német juhász, izgalmas, ráadásul szórakoztató egyéniség, ezért nem csoda, hogy a népszerűségi listák élén szerepel.

Azonban lakásba nem igazán ideális választás, tekintve, hogy nagyon aktív kutyafajtáról van szó, akinek mindig csinálnia kell valamit, hogy boldog legyen. Ha egyedül marad a négy fal között, biztos, hogy magába fordul. Ezért is javasolják, hogy jobb, ha van egy nagy udvara, ahol kedvére futkározhat és figyelheti, mi történik az utcán.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE oldalai:

Ha tetszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

InfoNógrád híroldal csoport - Csatlakozzon olvasóinkhoz!
https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák

2024. Április 26. 20:50, péntek | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...