Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. December 30. 07:46, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

2016 a kis- és középvállalkozások éve lesz

2016 a kis- és középvállalkozások éve lesz

Az európai uniós források adta lehetőségek hatékony felhasználásával 2016 a hazai kis- és középvállalkozások (kkv-k) éve lesz - mondta Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke az MTI-nek.

Felidézte, hogy a szektor számára a 2014-2020 fejlesztési időszakban a pályázati források 16 százaléka a kkv-k fejlesztését, további 16 százaléka a foglalkoztatás bővítését, 9 százaléka pedig a kutatás-fejlesztés, innováció területét segíti.

Az iparszövetség elnöke hangsúlyozta: ilyen lehetősége a kkv-knak a rendszerváltás óta nem volt, a pályázati önrész biztosításában segítséget nyújt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja, valamint a mikrovállalkozásokat forráshoz segítő gazdaságpolitikai intézkedések.

Vadász György szerint a hazai kkv-k versenyképessége némileg javult az idén, ennek ellenére sem váltak nagyobb számban mikrovállalkozásokból kisvállalkozások, kisvállalkozásokból középvállalatok, valamint a középvállalatokból nagyvállalatok.

A kkv-k helyzetében előrelépés, javulás többnyire az iparban, azon belül az élelmiszeripar, a szolgáltatás, az ingatlanközvetítés területén mutatható ki, a likviditási helyzet kedvezőbbé válásához az Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja nagy segítséget adott, de a GDP-növekedésben alapvetően továbbra is a nagy cégek játszanak döntő szerepet - jegyezte meg.

A szektorban 2015-ben élénk érdeklődést váltott ki a 2014-2020 évek közötti uniós fejlesztési támogatás lehetősége, de úgy vélte, hogy a 2007-2013. évi időszak lezárása miatt a pályázati kiírások késedelemben vannak. Az iparszövetség elnöke pozitívumként értékelte, hogy viszonylag stabil volt a jogszabályi környezet, nem kellett módosítási dömpinggel kalkulálni.

Vadász György szerint annak ellenére, hogy a kormány évek óta célul tűzi ki az adminisztrációs terhek csökkentését, a bürokrácia visszaszorítását, a kkv-k helyzete ezen a területen érzékelhetően nem javult.

Az OKISZ a lehetőségek gyakorlati közvetítésben meghatározó szerepet kíván betölteni, utalva arra, hogy működtetik a naprakész pályázatfigyelést, és úgy fogalmazott: "fogjuk a vállalkozók kezét és a tollat" a pályázatok előkészítésében, széleskörű vállalkozói fórumokon hívják fel a figyelmet a vállalkozási lehetőségekre.

Az eddigi visszajelzések alapján a tagszervezetek körében nagy a várakozás, megvan a fogadókészség, készülnek a fejlesztési tervek, érdekképviseletként pedig az OKISZ támogatja a vállalkozásokat, illetve közvetítést vállal a közvetlen uniós források elérhetőségében is. A Magyar Iparszövetség részt vesz a pályázatok működtetését gondozó monitoring bizottságokban is a vállalkozások érdekében - mondta Vadász György.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;