Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Október 16. 11:55, csütörtök | Bulvár

Sötétben tapogatóztak Szabó Győzőék

Sötétben tapogatóztak Szabó Győzőék

Új magyar találmányt teszteltek a hírességek A Fehér Bot Napján

Bekötött szemmel próbálta ki magát Péterfy Bori, Fábián Anita, Szabó Győző és Cseh Laci! A hírességek vizuális segítség nélkül vágtak neki olyan háztartási feladatoknak, mint például porszívózás, teafőzés, és egy olyan magyar fejlesztésű szerkezetet is teszteltek, amely a jövőben megkönnyítheti a látássérültek helyzetét. Szabó Győzőt a porszívózás izzasztotta meg, Cseh Lacit a teafőzés tette próbára.

Vajon miként éli hétköznapjait egy látássérült ember? Hogyan oldja meg a látók számára teljesen természetes szituációkat, mint például a televízió távirányítójának kezelése, a teafőzés vagy éppen a porszívózás? Péterfy Bori, Fábián Anita, Szabó Győző és Cseh Laci A Fehér Bot napja alkalmából vállalkozott arra, hogy megtapasztalja, milyen az, amikor látás nélkül kell helyt állni egy-egy mindennapi helyzetben.

Cseh Laci a vízben nem ismer akadályokat, a Láthatatlan Kiállítás eseményén, bekötött szemmel azonban megküzdött a feladatokkal. „Volt már olyan, hogy sötétített szemüvegben úsztam a medencében, ami kemény feladat volt, de a mostani kihívások nehezebbek voltak - a porszívózás például nem igazán ment, maradt is kosz rendesen a padlón” – mondta nevetve világbajnok úszónk.

A porszívózással meggyűlt a baja Szabó Győzőnek is. „Szó szerint megizzadtam! Minden sokkal megerőltetőbb bekötött szemmel, és azt is tudom, milyen nehéz lehet így élni, ugyanis 20-30%-os hallássérülésem van, ami néha hátráltat a mindennapokban” – mondta el a színész, aki korábban egy szerepében vak embert játszott. „Emiatt sokáig jártam a Vakok Állami Intézetébe egy sráchoz, hogy minél hitelesebb alakítást nyújtsak.”

Péterfy Bori magabiztosan vágott bele a láthatatlan kihívásokba, és ügyesen teljesített az interaktív nappali képzeletbeli falai között, a Jóban Rosszban színésze, Fábián Anita pedig a végére jött bele igazán a háztartási feladatokba. „Imádok szemlélődni és gyönyörködni a világban, el sem tudom képzelni, milyen lehet ezen képesség nélkül élni. A látássérült segítőim sok pozitív energiát adtak át nekem, ők remekül veszik a mindennapi akadályokat. Kislányomat, Pipit már kis kora óta próbálom arra nevelni, hogy ne féljen a sötétben, így néha kivilágítatlan szobában bohóckodunk együtt.”

A Láthatatlan Kiállítás eseményén egy magyar fejlesztésű hiánypótló eszköz, az Aurora is bemutatkozott. A fiatal egyetemisták csuklóra illeszthető érzékelője a jövőben megkönnyítheti a vakok és látássérültek tájékozódását, biztonságos közlekedését.

Hogy milyen lehetett a hírességeknek látásuktól megfosztva megbirkózni az akadályokkal, azt bárki megtapasztalhatja, aki ellátogat a Láthatatlan Kiállítás programjaira. Ott nem bekötött szemmel, hanem teljes sötétségben próbálhatja ki magát minden érdeklődő.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.