Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Február 27. 15:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd

Megkezdődik a Tarjáni Tavasz

Megkezdődik a Tarjáni Tavasz

Március 1-jén Rúzsa Magdolna Artisjus, Budapestért-díjas énekes koncertjével megkezdődik a Tarjáni Tavasz Művészeti Fesztivál, mely május 31-ig tart.

A József Attila Művelődési és Konferencia Központ 1988 óta minden évben megrendezi a programsorozatot, mely azért jött létre, hogy egyfajta ráhangolója, előjátéka legyen az 1984 óta megrendezésre kerülő Nemzetközi Dixieland Fesztiválnak.
A szervezők három hónap alatt színvonalas és értékes kulturális eseményeket, színes, műfajában változatos, szabadtéri és színháztermi produkciókat - színházi előadásokat, koncerteket, táncszínházi vendégjátékot, rangos képzőművészeti eseményeket, irodalmi programokat – kínálnak. A fesztivál szereplői között találkozhatunk helyi művészekkel a zene, a tánc, és a színjátszás területén, akik ékes bizonyítékai a városban magas szinten zajló kulturális, művészeti életnek. A három hónap alatt közel 40 színvonalas programból válogat városunk és környékének lakossága.
A Tarjáni Tavasz kiemelkedő zenei eseménye a 31. Nemzetközi Dixieland Fesztivál. A városban minden év májusában a tradicionális jazz zenéé a főszerep, ahol közel 100 muzsikus találkozik egymással és közönségével. A fesztivál szabadtéri, színháztermi és templomi koncertjei olyan minőséget képviselnek, amelyek a világ bármely zenei színpadán megállják helyüket. A dixieland programjaihoz kapcsolódóan a VII. Tarjáni Tavaszi Borfesztivál a Tarján Borház szervezésében mutatja be az ország legjobb rozé borait.
A zenei kínálathoz tartozik a Tankcsapda koncert, a Nemzeti Énekkar fellépése és a Völgyvárosi Orgonaszó húsvéti zenés áhitat is.
Április végén a Tarjáni Gyermektáborban tehetséges fiataloknak szervezik meg az II. Salgótarjáni Ifjúsági Jazz Tábort. A tervek szerint a tábor résztvevői koncertet adnak a dixieland fesztivál nyitónapján.
A színházi produkciók között a Zenthe Ferenc Színház két, felnőtteknek szóló premierje lesz látható: Printer 1965-ben írt darabja a Hazatérés, valamint Moliére Képzelt beteg c. vígjátéka.
Az Új Színház A vörös bestia című bohózatát parádés szereposztásban láthatják a nézők, a Veszprémi Színház Adáshiba című színműve az egymásra figyelés fontosságára hívja fel a figyelmet.
Az abszurd humort játszó L'art pour l'art Társulat egyedülálló produkcióikkal új színt hoztak a hazai humor, és színjátszás palettájára „A postás, aki megeszi a leveleket” című vadonatúj előadásukkal. A táncművészet is helyet kap a Tarjáni Tavaszban, a Tánc Világnapi Gálán a Nógrád Táncegyüttes műsorát tekinthetik meg a hagyományoknak megfelelően. Salgótarjánba látogat a világhírű Virsky Ukrán Állami Népi Együttes, akik kreatív koreográfiájukkal lenyűgöző látványt ígérnek, és nem maradhat el a 4. alkalommal megrendezésre kerülő Palócföldi Táncháztalálkozó sem.
Az eseménysorozat fontos részét képezik a kiállítások. A művelődési központban elsőként Puszta Patrícia fiatal képzőművész mutatkozik be a szeretet témakörében, és az érdeklődők válogatást láthatnak a nagysikerű Medvesi Fotós Maraton 2014. évi fotóiból, a 30. Nemzetközi dixieland Fesztivál képeiből. A gyermeknaphoz kötődően a kicsik szemszögéből elevenedik meg a Múltunk és jelenünk, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület Salgótarjáni városi köre szervezésében, az ötven éves Nógrád Megyei fotóklub szervezésében pedig Gyermekarcok címmel tekinthetnek meg kiállítást.
A Salgótarjáni Tavaszi Tárlatot 1979 óta rendezi meg Dornyay Béla Múzeum, az idei tárlat a hagyományoknak megfelelően a megelőző két évben készült képzőművészeti alkotásokat mutatja be. Az eseményekhez kapcsolódva az előző Tavaszi Tárlat nagydíjasa, Kalocsai Enikő kamara kiállítását tekinthetik meg a kiállítás látogatói.
A Tarjáni Tavasz Művészeti Fesztiválon az irodalom, költészet is fontos helyet kap. Az Irodalmi Kávéház három alkalommal kínál tartalmas programot. Így megemlékeznek a Költészet Napjáról, a Zenthe Ferenc Emléknap és Emlékfutás pedig családi programokkal, színjátszó csoportok, szólisták bemutatkozásával várja a közönséget.
A gyermekprogramok is gazdag kínálatot nyújtanak. A Jókai Színház Móka Miki kalandjait mutatja be, a Zenthe Ferenc Színház premierje a győztes szolgalegények kalandos történetét dolgozza fel. A Budapest Táncszínház - a méltán világhírű művet – a 80 nap alatt a Föld körül című táncjátékot mutatja be. A gyermeknapi kavalkád új helyszínen, kellemes környezetben, a Városi Sportcentrumban várja számos sport- és ügyességi versennyel, családi vetélkedővel a legkisebbeket.
A Tarjáni Tavasz Művészeti Fesztivál szervezőinek célja, hogy a programokkal olyan magas színvonalú kulturális és művészeti értéket közvetítsenek, amelyek népszerűek, és műfajaiban, helyszíneiben sokoldalú kínálatot, közösségi élményt biztosítanak a különböző korosztályú közönség számára. Örüljünk hát együtt a Tarjáni Tavasznak!

Címkék: Tarjáni Tavasz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:50, péntek | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 26. 08:40, péntek | Helyi

Társadalmi összefogással Nógrád tisztaságáért!

A Nógrád vármegyei rendőröknek is fontos a környezetük védelme, ezért csatlakoztak a TeSzedd! kampányhoz.

2024. Április 26. 08:30, péntek | Helyi

Mozgalmas szerdán vannak túl tűzoltóink.

Frontálisan összeütközött egy kisbusz és egy személyautó szerda délután a 2-es főúton, Nőtincs közelében.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.