Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. Október 24. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: femcafe

Károk, késés és kialvatlanság - 1 millióan az óraátállítás ellen

Károk, késés és kialvatlanság - 1 millióan az óraátállítás ellen

A magyarok 85 százaléka eltörölné az óraátállítást egy friss online kutatás szerint. A többség a nyári időszámítást preferálja.

Idén október 27-én, vasárnap kell majd visszaállítani az órákat hajnali 3 óráról 2 órára, ami egy friss kutatás szerint a magyarok nagy részének kellemetlenséget okoz majd. Az 1 millióan az óraátállítás ellen csoport megbízásából készített online kutatás szerint 85 százalék megszüntetné a félévente esedékes időzónaváltást.

A felmérés szerint minden második megkérdezettnek volt már konkrét kára az ilyenkor jelentkező időeltolódásból. A résztvevők 35 százaléka mondta, hogy a félévente esedékes óraátállítás idején napokig nem tudja kialudni magát, és minden tizedik válaszadóval előfordult már, hogy elkésett vagy túl korán érkezett a váltás miatt.

Érdekesség, hogy arányaiban több nő panaszkodott álmatlanságra, viszont a férfiak gyakrabban nézték el az órát. Ugyanakkor az eredmények alapján a lakosság 5 százalékának nem csak apróbb kellemetlenségeket okoz az óraátállítás, hanem egészségügyi problémái is vannak ilyenkor.

Ehhez hasonló okok miatt már több mint 33 000 ember csatlakozott a Szallas.hu által elindított óraátállítás elleni tiltakozáshoz, melynek célja, hogy Magyarországon eltöröljék a félévente esedékes időzónaváltást.

A több mint 6000 fő körében végzett felmérés szerint a magyarok háromnegyede a nyári időszámítást választaná, ha tehetné. Ezzel összefüggésben a megkérdezettek 45 százaléka mondta, hogy kifejezetten azért ellenzi az óraátállítást, mert a téli időszámítás szerint a nyáron megszokotthoz képest még hamarabb sötétedik délután, így a hosszú téli estéken passzívabbnak, lehangoltabbnak érezzük magunkat.

„A téli időszámítás ugyan közelebb áll a csillagászati időhöz, de a többség valószínűleg úgy érzi, hogy már kevésbé illeszkedik az életmódunkhoz. Mindenesetre, ha összegyűlne egymillió tiltakozó, az illetékes minisztériumoknál is kérnénk az óraátállítás kérdésének megvizsgálását” – mondta a kezdeményezést elindító Mészáros Judit marketing menedzser.

„A nyári időszámítás kiterjesztése az idegenforgalom számára is bevételnövekedést hozhat, hiszen a hazánkba érkező turisták számára a reggel kevésbé aktív időszak, viszont ha később sötétedne, hosszabb ideig tarthatnának a délutáni programok – magyarázta Mészáros Judit.

Az oraatallitas.hu elindításának ötlete egyébként onnan származott, hogy a félévente esedékes váltáskor az ügyfélszolgálatunk forgalma is mindig nőtt, és érezhetően több volt a fáradtság, dekoncentráltság számlájára írható hívás.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 12:00, kedd | Helyi

Újabb egyetemi megállapodást kötött a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum.

A tanév végéhez közeledve a technikumi diákokat a vizsgák, a továbbtanulás illetve az elhelyezkedési lehetőségek foglalkoztatják leginkább.

2024. Április 16. 08:55, kedd | Helyi

Várják a javaslatokat az egész napos sebességmérő akció helyszíneire.

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 19-én reggel 6 órától, a helyszínekre bárki tehet javaslatot.

2024. Április 16. 08:25, kedd | Helyi

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában.

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 16. 08:00, kedd | Helyi

Erős lehűlés jön esővel, széllel.

Északon és a Dunántúlon sokfelé számíthatunk tartós esőre, délen és keleten a napos-gomolyfelhős időben inkább záporok, délkeleten néhol zivatarok valószínűek.